Niet iedereen wil in beeld bij beeldbellen

© Getty Images/iStockphoto

Ies van Rij

Wie zich nog zijn eerste werkoverleg in Teams of Zoom herinnert, heeft vast nog wel de onwennige beelden op het netvlies van collega’s die praatten zonder geluid (waar zit dat stomme knopje voor de microfoon!) of half in beeld kwamen omdat hun laptop op kniehoogte stond.

Na anderhalf jaar ervaring met online vergaderen in coronatijd, zou je verwachten dat het inmiddels routine is. Maar niets is minder waar meldt BG Magazine, het platform voor HR-managers. Deze personeelsfunctionarissen krijgen geregeld te maken met mensen die angst hebben voor beeldschermbellen of sowieso allergisch zijn voor computers. Het lijkt een vergeten groep, zegt coach en mediator Sandra Bouckaert. „Ze doen niet meer mee in het nieuwe normaal van onze online werkelijkheid.” Hoewel je maar hoeft te googelen om ontelbaar veel handleidingen, adviezen en trainingen op dit gebied te vinden, kan het een enorme drempel zijn om met je hoofd via de webcam in beeld te komen. En dan ook nog wat te moeten zeggen als je aan de beurt bent in het rondje ’wat-ga-jij-doen-vandaag’.

De oorzaak van deze webcam-angst is volgens Bouckaert niet eenvoudig te achterhalen en is vaak heel persoonlijk. Het kan een simpele reden zijn als het niet goed beheersen van de Nederlandse taal maar ook psychische problemen kunnen een rol spelen.

Sandra Bouckaert adviseert op basis van praktijkgesprekken om in elk geval deze groep niet te dwingen hun blokkades opzij te zetten. Wat voor de een inmiddels ’mainstream’ is, kan voor de ander een knoop in de maag opleveren.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.