Voor alle jongens ben ik ’opa’ | column Gooische voetbalscheidsrechter

Wouter van der Schaaf

Wouter van der Schaaf© Archieffoto

Wouter van der Schaaf

„Opa, mag ik gewisseld worden?” De stem van de speler van het team van Altius - jongens onder 15 - klinkt luid over het veld. Hij wijst naar zijn been. Kennelijk een blessure.

Ik kijk naar de zijlijn waar de coach van het team staat. Hij maakt een handgebaar: ik ga je zo wisselen.

We zijn tien minuten verder in de wedstrijd. „Opa, kan ik niet veel beter op links gaan spelen?” En even later weer een andere speler met een vraag die begint met „Opa, …….”

U begrijpt: met elke keer dat ’opa’ over het veld klonk uit de mond van steeds weer een andere speler, steeg mijn verbazing.

Voetbal is een sport waar iedereen op zijn functie wordt aangesproken. De coach spreek ik aan met ’coach’ en hij spreekt mij aan met ’scheids’. De aanvoerder is ’aanvoerder’ en de grensrechter is ’grens’. Het maakt de communicatie makkelijk en quasi zakelijk.

Dus wanneer een coach niet met ’coach’ wordt aangesproken maar met ’opa’ hebben we te maken met een bijzonderheid. Opa: als je in het verkeer wordt aangesproken met ’opa’ dan ben je een ouwe zak die beter moet uitkijken. Opa als belediging, als diskwalificatie.

Maar zo klonk het ’opa’ van de jongens van Altius helemaal niet. Integendeel. Opa was hier en voor hen een normale roepnaam. Eerder een koosnaam, een eretitel.

Pas na afloop van de wedstrijd werd het mij duidelijk. „Voor alle jongens ben ik ’opa’ „, zei hij vrolijk. „Zo noemen ze mij en zo heet ik bij veel mensen op de club. Ik heb ook heel wat teams gecoacht zonder dat er een kleinkind meespeelde. Maar van dit team ben ik de opa van één van de jongens hier.”

Ik weet zeker dat er heel wat jonge spelers zijn die maar wat jaloers op een opa zoals van het team van Altius Jongens onder 15. Zo’n opa die je eigenlijk alleen maar in jeugdboeken tegenkomt.

Als leider van een team dat in de laatste minuut het winnende doelpunt maakt en daarmee kampioen wordt. En dan aan het eind ’opa’ als winnende coach op de schouders neemt. Hij verdient het!

Meer nieuws uit Sport Regionaal