Recreatiesector weigert melkkoe te zijn voor gemeente Wijdemeren: We pikken dit niet

Loosdrecht en ook andere dorpen in Wijdemeren moeten het deels hebben van het toerisme. Dat krijgt een klap als de gemeente de belastingen verhoogt, is de kritiek.

Loosdrecht en ook andere dorpen in Wijdemeren moeten het deels hebben van het toerisme. Dat krijgt een klap als de gemeente de belastingen verhoogt, is de kritiek.© STUDIO KASTERMANS//BEN DEN OUDEN

Hans van Keken
Loosdrecht

De recreatiesector in de Wijdemeerse dorpen is onthutst dat de gemeente de lokale belastingen voor recreant en toerist minimaal wil verdubbelen. Ondernemers weigeren melkkoe voor Wijdemeren te zijn om een sluitende begroting te krijgen.

Dat stelt de sector na overleg met ondernemersorganisatie Hiswa-Recron, eigenaren van jachthavens en huuraccommodaties en platform Ondernemend Wijdemeren (OW). ,,We pikken deze verhoging niet”, aldus OW-voorzitter Dik van Enk mede namens de andere organisaties. ,,Onacceptabel dit. De tarieven gaan soms zelfs met 140 procent omhoog. Als je de recreatie wilt ontmoedigen, moet je vooral dit doen. Alsof je mensen dwingt om níet hierheen te komen.”

Alleen al het feit dat vergeleken met buurgemeente Stichtse Vecht oneerlijke concurrentie ontstaat, omdat daar de tarieven beduidend lager zijn maakt de ondernemers boos. ,,Aan dezelfde plas heb je dan verschillende gemeentelijke kosten.” Verder ergert het de ondernemers dat ze niets terugzien voor de flink gestegen gemeentelijke heffingen. ,,Alles gaat naar de algemene middelen, we zien er niets van terug. We worden gebruikt om de begroting kloppend te krijgen. En waarvoor? Onnodige dingen zoals het voeren van rechtszaken door de gemeente die dan ook nog eens vaak niet worden gewonnen. Of voor weer eens een extern onderzoek.” Van Enk vindt dat de plannen niet te verkopen zijn aan de mensen die in de recreatie werken. ,,En ook nog eens zonder overleg opgesteld. We voelen ons in de maling genomen.”

Zonder overleg

De gezamenlijke ondernemers zullen het er niet bij laten zitten, stellen ze gezamenlijk. ,,Uiteraard gaan we richting de politiek ons roeren. Juridische stappen sluiten we ook niet uit.” Ook sluiten ze niet uit dat de ondernemers de stekker halen uit het convenant van de ondernemers met de gemeente voor het innen van heffingen. ,,Waarom zouden wij die moeite er nog insteken? We kunnen ook overstappen op andere systemen om het geld te innen. Kortom, zoiets als dit stel je niet zomaar zonder overleg voor.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Dik van Enk, van Ondernemend Wijdemeren

Dik van Enk, van Ondernemend Wijdemeren

Van Enk weerspreekt dat afgelopen jaren alleen maar met inflatie is verhoogd. ,,Soms was het meer dan dat. En realiseer je ook eens wat de economische gevolgen zijn. Elke euro die hier wordt uitgegeven in de recreatie, wordt vervijfvoudigd met uitgaven in de dorpen, zo is eens berekend. Dus dat hakt er dan wel in als er minder geld binnenkomt omdat mensen afhaken.” Critici zeggen dat de ondernemers zelf de kosten van bijvoorbeeld een ligplaats in een jachthaven ook al flink verhoogd hebben, en dus weinig recht van spreken hebben, maar dat vindt Van Enk onterecht. En ondernemers hebben ook te maken met stijgende kosten van bijvoorbeeld verzekeringen en investeringen waarvoor ze reserves moeten opbouwen.

Sluitende begroting

Het voornemen van het Wijdemeerse college waar de sector zo door getriggerd wordt is het plan de tarieven van de gemeentelijke heffingen voor recreant en toerist komend jaar in de Wijdemeerse dorpen flink te verhogen. Nodig om zo de begroting sluitend te krijgen. Wethouder Jos Kea liet vorige week weten dat binnen het college uitgebreid was gesproken over wat te doen tegen een dreigend tekort. Zwaarder belasten van recreatie en toerisme is volgens het bestuur de oplossing. ,,Zeker ook omdat Wijdemeren in vergelijking met andere, omliggende en verder weg gelegen toeristische kernen relatief nu minder gemeentelijke belastingen vraagt. De laatste tien jaar is alleen conform inflatie verhoogd”, aldus Kea.

(Tekst gaat door onder de foto)

De recreatiesector is boos dat Wijdemeren de gemeentelijke heffingen meer dan twee keer zo duur wil maken.

De recreatiesector is boos dat Wijdemeren de gemeentelijke heffingen meer dan twee keer zo duur wil maken.© Luchtfoto Studio Kastermans

Resultaat: Liggelden voor boten stijgen, afhankelijk van de lengte, van 50 naar 121 euro, 67 naar 161 euro en 152 naar 365 euro. De toeristenbelasting per persoon per overnachting zou van 1,25 euro naar 3 euro gaan, en ook de watertoeristenbelasting stijgt in dezelfde orde van grootte. Voor eigenaren van een recreatiewoning is het voorstel de belasting te verdubbelen tot respectievelijk 562, 932 en 1250 euro, afhankelijk van de waarde. Allemaal, aldus het college, als een soort inhaalslag, omdat de tarieven nu nog onder het gemiddelde liggen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.