Rechtszaak over stalen damwanden in de Eem aangehouden; Provincie, waterschap en roeiverenigingen gaan eerst praten

De provincie is vorige week begonnen met het vervangen van damwanden in Eembrugge.

De provincie is vorige week begonnen met het vervangen van damwanden in Eembrugge.© archieffoto caspar huurdeman

Eric Lorier
Baarn

Watersportverenigingen De Eem uit Baarn en Hemus uit Amersfoort hebben hun rechtszaak tegen de provincie Utrecht over het plaatsen van stalen damwanden voorlopig aangehouden. Afgesproken is dat de partijen eerst nog eens goed met elkaar gaan praten. Dat melden de roeiverenigingen in een verklaring.

De roeiverenigingen maken even pas op de plaats omdat de provincie Utrecht en Waterschap Vallei en Veluwe hebben aangeboden om in gesprek te gaan. In de gesprekken zal worden verkend hoe het belang van veilige sportbeoefening beter in balans gebracht kan worden met andere belangen, zoals natuurwaarden, vaarwegbeheer en waterhuishouding op en langs de Eem, melden de verenigingen in een verklaring.

De roeiverenigingen dienden eerder een bezwaar in tegen een door het waterschap aan de provincie verstrekte vergunning voor het vervangen van damwanden in de Eem. De nieuw aan te brengen damwanden leiden volgens de watersporters tot gevaarlijke golfslag op de rivier waar de duizend leden van de verenigingen wekelijks meermaals op roeien. Overigens stelt de provincie dat onderzoekt aantoont dat de stalen damwanden niet voor meer golfslag zorgen dan de oude houten damwanden.

De roeiverenigingen deden eerder al een oproep aan de gemeenten langs de Eem om gezamenlijk met de andere overheden te komen tot een integrale gebiedsvisie op de Eem en omliggende gebieden onder het motto ’Ruimte voor de Eem’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.