Voormalig AVRO-complex aan de ’s-Gravelandseweg in Hilversum wordt in oude glorie hersteld. De Vioolkist zet deuren open voor theatergezelschappen en mediabedrijven. En: er verrijzen zestien huurappartementen

De Vioolkist op de hoek van de ’s-Gravelandseweg en het Melkpad.

De Vioolkist op de hoek van de ’s-Gravelandseweg en het Melkpad.© Foto: Eddie de Paepe

Eddie de Paepe
Hilversum

Eigenaar Citadel Enterprises (Frits Kroymans) gaat het monumentale, voormalige AVRO-complex aan de ’s-Gravelandseweg saneren, restaureren en verhuren aan (media)bedrijven. Een latere aanbouw op het terrein wordt gesloopt om plaats te maken voor een blok met zestien huurappartementen.

Dit zijn de gemeente en de eigenaar van het voormalig AVRO-complex dinsdagmiddag overeengekomen. Namens de gemeente zetten wethouders Floris Voorink en Gerard Kuipers hun handtekening onder de ’anterieure’ overeenkomst. Tjeerd Meijer deed dat namens Citadel, waaronder onder meer de vastgoedportefeuille van de Kroymans Holding in Hilversum valt.

Voor de plannen is nog wel een aanpassing van het bestemmingsplan en een omgevingsvergunning nodig. Staan alle lichten op groen, dan kan volgend voorjaar gestart worden met de werkzaamheden. Die beginnen met de sloop van de aanbouw aan het gezondheidscentrum. Dus het pand links - gezien vanaf de ’s-Gravelandseweg - van het monumentale hoofdgebouw (het voormalige Studiogebouw 1). Op deze plek komt een blok met zestien huurappartementen in het middeldure segment. De bouw neemt ruim een jaar in beslag. Daarna worden de appartementen voor maximaal 900 euro per maand verhuurd. Tegelijkertijd met de woningbouw wordt het ’poortgebouw’ aan de Hoge Naarderweg, tegenover het raadhuis, in oude staat hersteld.

Theater

Fase 2 in de plannen is de restauratie van beide rijksmonumenten, het hoofdgebouw en de zogeheten Vioolkist (voormalig Studiogebouw 2) aan de andere kant van het Melkpad. ,,Welk pand het eerst aan de beurt komt, hangt af van wat we het eerst en het best kunnen verhuren”, meldt Meijer. ’Theater’ De Vioolkist wordt verhuurd aan theatergezelschappen en mediabedrijven.

Noodzakelijk onderdeel van de plannen is de verwijdering van asbest uit de panden. Alles bij elkaar gaan de werkzaamheden maximaal vijf jaar in beslag nemen.

De Vioolkist vanuit dd lucht, met op de voorgrond de ’s-Gravelandseweg.

De Vioolkist vanuit dd lucht, met op de voorgrond de ’s-Gravelandseweg.© Foto: Cyclomedia

Tunnel

Studio 1 van de AVRO is midden jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd naar een ontwerp van de architecten Merkelbach en Karsten. Het gebouw werd in 1936 officieel geopend. Studiogebouw 2, aan de overkant van het Melkpad, dateert uit 1940. Het gebouw als bijnaam De Vioolkist, naar de vorm. De voormalige studio’s zijn met elkaar verbonden door een tunnel onder het Melkpad. De AVRO verliet het complex in 2000 om te verhuizen naar het nieuwe AKN-gebouw verderop aan de ’s-Gravelandseweg. Het complex werd gekocht door Frits Kroymans en bood onder meer onderdak aan omroepvereniging Veronica en mediabedrijf Blue Circle. Sinds het vertrek van Blue Circle naar Amsterdam, in 2015, staat het leeg. Op incidenteel gebruik voor film- en geluidsopnamen na.

Het maken van een goed plan en het bereiken van overeenstemming met de gemeente heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Dat heeft ook te maken met de rijksmonumenten zelf. ,,De studio’s hebben een ’doos-in-doos’ constructie”, licht de Citadel-zegsman toe. ,,Dat betekent heel veel beton. En veel loze ruimte, die moeilijk te verhuren is. Zo’n pand is daarom heel moeilijk rendabel te maken.”

Het AVRO-complec in vroeger jaren.

Het AVRO-complec in vroeger jaren.© Foto: Noord-Hollands Archie

Parel

De Kroymans Holding telt 850 tot 900 werknemers, heeft een jaaromzet van 450 miljoen en een grote vastgoedportfeuille. ,,Daarin is het AVRO-complex de parel, maar ook het lastigste onderdeel”, benadrukt Meijer. Het hele complex telt zo’n 8000 m2 bruto vloeroppervlak, Sanering en restauratie gaat circa 2000 euro per m2 kosten. Het gaat dus om een investering van ruim 15 miljoen euro. ,,Financieel gezien is dit onhaalbaar, maar we willen als onderneming, zeker nu het zo goed met ons gaat, wat voor Hilversum en de maatschappij betekenen.”

Een deel van de miljoeneninvestering hoopt Citadel terug te krijgen door de verhuur van de appartementen en de studioruimten. De bewoners van de appartementen en de bezoekers van de bedrijfsruimten kunnen hun auto overigens kwijt op het aangrenzende parkeerterrein (50 plekken), dat nu deels in gebruik is door het gezondheidscentrum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.