Eindelijk compleet RC Hilversum toont meteen potentie met zege op landskampioen DIOK: ’De emotie die loskomt, is logisch’

Sosene Mataena, de uitblinker aan Hilversumse zijde tegen DIOK, stoomt op.

Sosene Mataena, de uitblinker aan Hilversumse zijde tegen DIOK, stoomt op.© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Piet van den Deijssel
Hilversum

Een ware sensatie tekende zich zaterdagmiddag af op sportpark Berestein in Hilversum, waar de plaatselijke rugbytrots toch wel verrassend won van de regerend landskampioen, het Leidse DIOK.

Afgaand op het spel van hun ploeg tot dusverre dit seizoen waren de verwachtingen bij de achterban niet al te hoog gespannen voorafgaand aan het treffen met de ploeg die het Nederlandse rugby de afgelopen twee jaar dicteerde.

Desondanks begon Hilversum sterk aan het duel, waarin het tempo meteen hoog lag en beide ploegen opvallend aan elkaar gewaagd waren. Weliswaar namen de Leidenaars een voorsprong, maar meteen daarna zette de thuisploeg de bezoekers zwaar onder druk, met een try van Mau Simeone tot gevolg. Bovendien was de conversie ook wel aan Hunter Cowan besteed: 7-7.

Het duel speelde zich vooral af op Leidse helft, maar toch ging DIOK met een voorsprong rusten. De regerend landskampioen scoorde tweemaal uit een penalty, tegenover één rake Hilversumse strafschop: 10-13.

De ploeg van Marshall Milroy toonde zich allerminst onder de indruk. Sosene Mataena zette Hilversum na rust op voorsprong, al nam DIOK die even later weer over via opnieuw een penaltykick: 15-16.

Een aderlating was het geblesseerd uitvallen van Sep Visser. Zoals al vaker dit seizoen vulde Milroy het vrijgekomen plekje zelf in. Het was echter DIOK dat profiteerde van een uitsluiting bij de thuisploeg: 15-23. Toch wist Dirk Danen in de tien minuten dat Hilversum het met een man minder moest doen de spanning terug te brengen: 22-23.

In de slotfase deden de met passie spelende Hilversummers er nog een schepje bovenop, en met resultaat: de try was opnieuw van Mataena, de conversie van Cowan: 29-23.

Hilversum waande zich zeker van de winst, maar gaf die nog bijna letterlijk uit handen: een zomaar ingeleverde bal werd door Wolff van Dijk genadeloos afgestraft: 29-30. Met nog een paar minuten op de klok kreeg Cowan vervolgens de loodzware taak om een strafschop te verzilveren. Hij kweet zich daar uitstekend van: 32-30. In de ultieme slotfase hielden Milroy en consorten dapper stand, waarna coach, spelers en fans feestvierden alsof zojuist de landstitel was binnengehaald.

Matchwinner Cowan werd overladen met schouderklopjes. ,,Ik heb het erg naar mijn zin hier’’, aldus de in Zuid-Afrika geboren Nieuw-Zeelander. ,,Ik ben met een paar andere buitenlandse spelers bezig om de jeugd van ’Die Bosbokken’ (de bijnaam van RC Hilversum, red.) naar een hoger niveau te tillen. Het gaf me een geweldig gevoel om het team naar de winst te schieten.’’

De uit Samoa afkomstige uitblinker Mataena genoot eveneens. ,,De emotie die loskomt, is logisch. We hebben pas één keer als compleet team getraind. Dat we DIOK verslaan, voelt voor mij extra goed. Ze hadden mijn landgenoot Connor Tunks een contract gegeven, maar dat last minute weer ingetrokken.’’

Ook Milroy glunderde na afloop. ,,Er zit potentie in dit team. En in de toekomst wil ik ook nog meer jonge Nederlandse spelers inpassen.’’

In Amersfoort liep ’t Gooi tegen een eerste nederlaag aan. Het ontvangende Eemland was net een tikkeltje beter: 26-17. Vooral in de lijn domineerden de Keistedelingen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal