Instituut Sportrechtspraak acht voormalig bondscoach turnsters toch schuldig aan grensoverschrijdend gedrag, maar legt geen straf aan Gerben Wiersma op

Gerben Wiersma.© Foto ANP

Marco Knippen
Amsterdam

Gerben Wiersma, de oud-bondscoach van de Nederlandse turnsters, is door de commissie van beroep van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) schuldig bevonden aan grensoverschrijdend gedrag. Eerder sprak de tuchtcommissie hem nog vrij.

Wiersma is geen straf opgelegd, blijkt uit de uitspraak die in het bezit van deze krant is. Hoewel hij het tuchtreglement overtrad, ’heeft hij niet doelbewust gehandeld en kan hem maar in zeer beperkte mate een verwijt worden gemaakt’.

In een toelichting op de (geanonimiseerde) uitspraak staat: ,,De overtredingen hebben plaatsgevonden in de periode 2010-2011. Uit onderzoeken is gebleken dat in die periode binnen de turnsport een cultuur van grensoverschrijdend gedrag heerste en deze cultuur als ’normaal, vanzelfsprekend, althans bij de turnsport behorend’ werd beschouwd. Het is genoegzaam bekend dat binnen de KNGU bekend was dat deze cultuur bestond, maar dat zij daarop niet (doortastend) heeft geacteerd. Uit het procesdossier is gebleken dat (locatie) te boek stond als een plek waar veel ’turnvluchtelingen’ naartoe trokken en het plezier in turnen hervonden. Verder heeft de commissie van beroep oog voor het feit dat (beklaagde) is opgeleid binnen voornoemde cultuur. In dat licht bezien kan de aanpak van (beklaagde) als gematigd worden beschouwd en zijn de overtredingen van (beklaagde) zowel in aantal als in ernst (zeer) beperkt. (…) Tot slot is (beklaagde) transparant en zelfkritisch geweest. Hij heeft zowel in de procedure bij de tuchtcommissie als in hoger beroep zijn excuses aangeboden voor gedragingen die meldsters negatief hebben ervaren.’’

De vijf meldsters beschuldigden hem van schelden, het maken van kwetsende opmerkingen en het negeren van blessures.

Wiersma stapte in maart op als vrouwenbondscoach. Hij zei ’de overtuiging, het enthousiasme, de toewijding en de energie die ik van anderen vraag en dus ook van mezelf eis’ niet meer te kunnen opbrengen. Zijn vertrek kan niet los worden gezien van de crisis waarin het turnen verkeert.

Wiersma fungeerde acht jaar als eindverantwoordelijke. Na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 richtte hij zich meer op de beleidsmatige kant en liet hij het trainingsgedeelte over aan bondstrainer Vincent Wevers.

Eind juli vorig jaar raakte Wiersma in opspraak. Daags na een interview in deze krant met oud-bondscoach Gerrit Beltman, die toegaf turnsters decennialang stelselmatig fysiek en geestelijk te hebben mishandeld en verklaarde dat ook andere trainers over de schreef waren gegaan, werd hij samen met Wevers beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Lees hier alle verhalen over dossier turnmisbruik.

De Nederlandse gymnastiekunie (KNGU) legde na de reeks onthullingen over turnmisstanden tijdelijk het nationale topsportprogramma bij de vrouwen stil en zette het tweetal op non-actief. Na de hervatting begin september hield een onafhankelijke waarnemer op de centrale trainingslocatie in eerst Nijmegen en daarna Heerenveen toezicht.

Meer nieuws uit Sport