Op deze dag in 1957: ’Hahaha! Mot je kijke! Rinus sta met een paal in z’n broek.’ Hoe Jayne Mansfield Rinus Terlouw en Sparta betoverde

Jayne Mansfield en Rinus Terlouw.© Foto ANP / Spaarnestad Photo

Milo Lambers

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die vandaag haar ’verjaardag’ viert. Vandaag: het legendarische bezoek van de Amerikaanse filmster Jayne Mansfield aan Sparta. Mansfield verrichtte de aftrap bij Sparta-DOS en maakte indruk op toeschouwers én spelers.

De Rots

Rinus Terlouw is in de jaren vijftig een van de beste verdedigers van het land. Hij is aanvoerder van Sparta, dan een van de topclubs van Nederland. Met Sparta wordt Terlouw in 1953 en 1956 afdelingskampioen. Via die laatste titel kwalificeert de Kasteelclub zich bovendien voor de net opgerichte eredivisie. Terlouw is ook international. In totaal komt hij 34 keer uit voor het Nederlands elftal. Zijn bijnaam is De Rots, omdat de linksbenige verdediger een rots in de branding is.

Filmster

Toch blijkt er iets te zijn dat de stoere verdediger uit Capelle aan den IJssel van zijn stuk kan brengen: een blonde filmster uit de Verenigde Staten.

Jayne Mansfield is in die tijd een beroemde verschijning. Ze speelt in verschillende films en haalt de pers door bij openbare gelegenheden ’expres per ongeluk’ haar borsten te laten zien.

Op 13 oktober 1957 is ze in Rotterdam om de film The Girl Can’t Help It te promoten. Die speelt in het Prinses Theater, niet ver van Het Kasteel, waar Sparta tegen DOS speelt. Of ze niet even de aftrap wil doen?

Vloek en een zege

Publiek en spelers zijn zwaar onder de indruk van de verschijning van Mansfield, met haar naaldhakken en blauwe kokerrok. De Rotterdammers kennen haar alleen van de plaatjes die je bij een pakje kauwgom krijgt. Voor de aftrap maakt Jayne een praatje met de aanvoerders. Beiden krijgen een dikke pakkerd op de mond. Doelman Frans de Munck speelt vervolgens de wedstrijd van zijn leven, maar Terlouw raakt geen bal. Hij en de andere Spartanen zijn zo onder de indruk van de Amerikaanse dat ze met 1-7 worden ingemaakt door de bezoekers uit Utrecht. De directe tegenstander van de verliefde Terlouw kent een makkelijke middag. Tonny van der Linden scoort liefst drie keer.

Jules Deelder

Het onderonsje tussen Mansfield en Terlouw groeit uit tot een klassieker onder fans van Sparta. Ook de dan 13-jarige Jules Deelder zal het nooit vergeten. Hij schrijft erover in zijn bundel Drukke Dagen uit 1988. ’Hahaha! Mot je kijke! Rinus sta met een paal in z’n broek’, gnuifde de jongenstribune, ’astie nou de bal nog maar ken vinde!’

Eind

Na die gedenkwaardige dag in Rotterdam valt ’De Rots’ langzaam om. Terlouw stopt na dat seizoen met voetballen en richt zich op een loopbaan binnen de kerk. De roem van Mansfield neemt ook snel af. Ze wordt niet meer gevraagd voor belangrijke rollen en raakt aan de drank. In 1967 komt ze om bij een verkeersongeluk.

tikkie terug

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert.

Wedstrijd:

Sparta Rotterdam - DOS

Datum:

13 oktober 1957

Plaats:

Rotterdam

Meer nieuws uit Sport