Terwijl VV Alkmaar loert maakt Ajax de kansen af

Emmeke Henschen is namens Alkmaar Sherida Spitse te snel af.© Foto Patrick Goosen/Orange Pictures

Cas Broxterman
Amsterdam

Tja. Dan weet je het een uur lang achterin aardig dicht te houden, en dan is iedere kans voor Ajax ineens een goal. VV Alkmaar ging op De Toekomst onnodig hard onderuit. ,,Dit was geflatteerd”, reageerde trainer Mark de Vries na afloop. ,,Er staat 5-0 op het bord, maar dat had zeker niet gehoeven.”

Bij Alkmaar werd de Finse keepster Henriikka Mäkelä voor het eerst dit seizoen gekozen boven de zestienjarige Femke Liefting, die met lichte klachten van haar trip met Oranje Onder 17 terugkwam. Bij Ajax ontbrak Stefanie van der Gragt, een oude bekende van VV Alkmaar, vanwege een schorsing.

Alkmaar verzette zich in het eerste half uur prima, maar met een klutsgoal maakte Ajax-aanvoerster Marjolijn van den Bighelaar er 1-0 van. Heel veel meer was er voor de rust niet te beleven voor beide doelen.

Vroeg in de tweede helft sneed Mäkelä de pas van Van den Bighelaar af, die op weg leek naar de 2-0. Daarna volgde een fase met opnieuw een gelijke strijd, die amper op enige vorm van spektakel te betrappen was.

Victoria Pelova schoot na een kwartier net naast het doel van Mäkelä en na een vrije trap van Sherida Spitse presteerde Eshly Bakker het om de bal van dichtbij naast te werken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aan de andere kant had Ajax-keepster Regina van Eijk weinig te doen. Het was voor de thuisploeg hopen op dat ene momentje van onoplettendheid om de grootmacht uit Amsterdam te verrassen.

Na de 2-0 van Nadine Noordam ging het hard. Vlak na die tweede goal beging Judith Roosjen een overtreding in het strafschopgebied en prikte Van den Bighelaar vanaf elf meter haar tweede van de avond binnen. In de slotfase krikten Nikita Tromp en Chasity Grant de score op naar 5-0.

,,Uiteindelijk was Ajax qua veldspel wel de betere”, erkende De Vries. ,,Met drie wissels na de 1-0 probeerden we nog wat te forceren. Jammer dat dat niet lukte. We zijn eraan toe om ons werk om te zetten in kansen en doelpunten. Misschien was dit daar niet de meest geschikte tegenstander voor.”

Ajax-VV Alkmaar 5-0

Scoreverloop: 32. Van den Bighelaar 1-0, 68. Noordam 2-0, 72. Van den Bighelaar 3-0 (pen.), 83. Tromp 4-0, 85. Grant 5-0.

VV Alkmaar: Mäkelä; Roosjen, N. Stoop, Ruiter, Mol, Tuin; Kruijthof (68. Maass), Henschen, M. Stoop, Hulst (68. Van der Most); Koopman (68. Coady).

Meer nieuws uit Ajax