Rugbyers ’t Gooi aan kop in ereklasse na zuinige zege op The Dukes, ook Hilversum boekt eerste winst [video]

Norbecio Mambo baant zich een weg door de defensie van The Dukes.

Norbecio Mambo baant zich een weg door de defensie van The Dukes.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Piet van den Deijssel
Naarden

De rugbyers van ’t Gooi wonnen opnieuw, maar de zeges van de Naarders worden beetje bij beetje kleiner. Tegen het Bossche The Dukes werd net aan de bonus - uitgedeeld bij vier try’s of meer - gehaald.

Vanaf het eerste fluitsignaal vertoefde de thuisploeg op de helft van de Brabanders. Die hadden zich weliswaar versterkt met een aantal semiprofs uit Nieuw-Zeeland, Tonga, Fiji en Mozambique, maar de fysiek indrukwekkende gasten wisten nauwelijks uit hun verdedigende stellingen te komen tegen het in een hoog tempo spelend ’t Gooi.

Toch duurde het twintig minuten voordat Roy van Leyen de score opende: 5-0. De gasten moesten het vervolgens tweemaal tien minuten met een man minder doen, iets waarvan ’t Gooi amper profiteerde: pas een minuut voor rust wist Te Campell door te breken en te scoren, waarna de bezoekers via een strafschop vanaf de middellijn nog wat terug deden: 10-3.

De tweede helft gaf hetzelfde spelbeeld. Door een straftry liep de thuisploeg uit naar 17-3. Kort daarna was er een schrikmomentje: Van Leyen bleef op het gras liggen na een elleboog in zijn nek, waaraan hij eerder al eens een blessure opliep die hem enkele seizoenen uit de running hield.

Hij verliet ook wel het veld, maar keek de wedstrijd vanaf de zijkant van het veld af, hetgeen voor de nodige opluchting zorgde. Uiteindelijk wist ’t Gooi ook nog het bonuspunt te pakken, doordat de Spanjaard Juan Arambaru de vierde try drukte. Jurgen Jorna zorgde met een benutte conversie voor de 24-3 eindstand.

Na drie wedstrijden gaan de Naarders, met frappant genoeg nog geen try tegen, fier aan kop. Opvallend was het optreden van Dennis Glazemaker, die deze zomer overstapte van de Utrechtse studenten van USRS. De tweede rijer heeft het prima naar zijn zin in het vestingstadje.

,,Dit is nog een ouderwetse rugbyclub, waar normen en waarden hoog in het vaandel staan. Ook het feit dat er geen verschil wordt gemakt tussen de selectie en de lagere teams vind ik mooi. Wat de uitslag van de wedstrijd van vandaag betreft, kunnen we niet helemaal tevreden zijn. De zege viel te laag uit omdat we te veel verkeerde beslissingen maakten.’’

Ook Daan Laurijsen kwam over vanuit de Domstad. Hij speelde, na zijn jeugd bij Hilversum te hebben doorgebracht, voor achtereenvolgens URC, Amstelveense en opnieuw URC. Net op het moment dat hij wilde stoppen met rugby werd de 130 kilo wegende reus door Gareth Gilbert gevraagd voor ’t Gooi. ,,Gareth is een geweldige coach, hij runt het team met een grote staf en op professionele basis.’’

Wie nog altijd niet op het veld stond, was Vi Tafua. De Samoaan maakte de gevoelige overstap van Hilversum naar Naarden, maar zijn oude club weigert hem - ondanks afspraken daarover - vooralsnog vrij te geven. Hilversum pakte zaterdag overigens de eerste winst van het seizoen, tegen de zwakke Utrechtse RC: 22-43. De ploeg van Marshal Milroy klom daardoor op naar de achtste plaats.

Meer nieuws uit Sport Regionaal