Eembrug gerepareerd, provincie heeft goede hoop dat de storingen nu echt verleden tijd zijn; Voor alle zekerheid blijven de brugwachters nog wel op hun post

© foto Caspar Huurdeman

Eric Lorier
Eembrugge

Het is nog even afwachten of het allemaal echt zo is, maar de provincie Utrecht heeft het idee dat de einde loze reeks storingen op de Eembrug eindelijk verleden tijd zijn. Er zijn dinsdag wat onderdelen vervangen en nu zou de brug weer helemaal in orde moeten zijn. Voor alle zekerheid blijven de brugwachters nog wel tot en met zondag op hun post. De provincie heeft tenslotte wel eens eerder gedacht dat alles weer in orde was...

Exact een jaar geleden werd de brug over de Eem in Eembrugge compleet gereviseerd. Er werd elektronica vervangen en veiligheidsnormen werden aangescherpt. Sinds die tijd was het om de haverklap mis met de brug. Inmiddels tientallen keren gingen - of bleven - de slagbomen dicht op momenten dat dat niet de bedoeling was. Automobilisten gingen na een tijdje wachten maar via het fietspad of zigzagden tussen de slagbomen door. Talloze malen werden er monteurs opgetrommeld, die stuk voor stuk dachten de oplossing te hebben waarna het een paar dagen later weer mis ging.

Afgelopen zomer, na de zoveelste storing, besloot de inmiddels ook wat moedeloos wordende provincie Utrecht maar weer brugwachters op de brug te posteren die de brug handmatig konden bedienen. Normaal gesproken wordt de brug op afstand bediend vanuit de brugwachterscentrale in Weesp. Sinds de brug weer handmatig wordt bediend gaat het meestal goed. Of kan meteen worden ingegrepen als het niet goed gaat, zodat de overlast beperkt blijft.

Probleem op de brug was dat de storing elke keer in een ander onderdeel zat. Diverse onderdelen zijn inmiddels vervangen of aangepakt, maar helpen deed het niet. Dit keer heeft de provincie goede hoop dat de storingen nu echt verleden tijd zijn. Afgelopen dinsdag heeft de fabrikant onderdelen van de zes afsluitingsbomen vervangen. Hier was ongeveer een dag werk voor nodig. Tijdens de werkzaamheden zijn verkeersregelaars ingezet die het verkeer om en om van de ene naar de andere oever begeleiden.

,,We verwachten dat na het vervangen van de onderdelen in de afsluitbomen de brug beter zal functioneren”, aldus een woordvoerster van de provincie. ,,Eventuele storingen die er de komende dagen zijn, zijn het gevolg van het finetunen van de aangepaste installatie. De lokale brugwachters blijven vooralsnog tot en met aanstaande zondag ter plaatse om eventuele storingen snel te kunnen verhelpen."

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.