Waarom Douwe Bob niet meer wil optreden blijft geheim | column

Joost Prinsen

Douwe Bob zegt zijn geplande tournee af wegens het coronatoegangsbewijs (CTB). Net als Hans Teeuwen en Jandino Asporaat trouwens. Dat las ik op onze nieuwssite. Bob: „Dit is niet waarom ik muzikant ben geworden. Ik wil de mensen liefde geven en schoonheid brengen en voor mezelf een leuke tijd hebben. Ik heb een tour staan. Ik ga het niet doen. De discriminatie is te groot.”

Nu is niemand zanger, timmerman of tandarts geworden om van zijn klanten een QR-Code of CTB te eisen. Sterker, toen we met zijn allen in opleiding waren had niemand ooit van die zaken gehoord. Dus Douwes opmerking in deze is wat overbodig.

Ook die liefde en schoonheid plus de leuke tijd doen vreemd aan. Ik zal niet zeggen dat ik daarom indertijd naar de Toneelschool ben gegaan, maar iedereen die liefde wil geven en schoonheid brengen wil, heeft mijn warme sympathie. Ik denk eigenlijk dat niemand echt een tegenstander van liefde en schoonheid is. En al evenmin van een leuke tijd. Dus ook dat lijkt er allemaal nogal met de haren bijgesleept.

Resteert de te grote discriminatie. Wie wordt er eigenlijk gediscrimineerd? Bij discriminatie is altijd sprake van een verliezende partij. Vrouwen die voor topbanen gepasseerd worden bij voorbeeld. Of allochtonen die niet dezelfde rechten hebben als de autochtone bevolking. Onlangs maakte ik in Zwitserland een boottochtje. In zaal A zat een vrolijk reisgezelschap aan drank en spijs. Maar in de identieke zaal B waar ik was ondergebracht, mocht ondanks mijn QR geen druppel geschonken worden: „Alleen bovendeks meneer.” Het regende dus ik voelde me extra gediscrimineerd.

Maar hiervan is bij de toegang tot de concerten van Bob natuurlijk geen sprake. Als Mark Rutte naar binnen wil, moet hij dezelfde CTB tonen als laat ik zeggen de laagste ambtenaar uit Tytsjerksteradiel.

Misschien bedoelt Douwe dat we niet meer dezelfde rechten hebben die we in bij voorbeeld 2018 hadden. Maar om dat discriminatie te noemen is wel erg vergezocht.

Dus waarom hij niet meer wil optreden, blijft geheim. Er kunnen fans zijn die zich vanwege zijn concerten willen laten vaccineren. Of die, als Douwe die reden onrechtvaardig vindt (discriminatie!), zich op zijn minst even willen laten testen. Maar zelfs dat hoeft niet meer want Douwe heeft de stekker eruit getrokken.

Ik denk aan een grap op internet die ik in hetzelfde Zwitserland las: „Wegens noodweer is deze brug over de Rhône weggeslagen. Wij adviseren u linksaf te slaan en de brug twee kilometer verderop te nemen. Maar als u dat een te grote inbreuk op uw persoonlijke vrijheid vindt, mag u ook rechtdoor rijden. Wij wensen u een goede reis.”

Laten we hopen dat onze populaire zanger niet in het water ligt.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.