Remkes: traditionele minderheidsconstructie niet mogelijk

ANP Producties | Bron: ANP

Informateur Johan Remkes ziet momenteel geen mogelijkheden om een "traditionele minderheidscoalitie" te vormen. Dat schrijft Remkes in een brief over de voortgang van de formatie. Met een "traditionele" minderheidscoalitie doelt Remkes op een samenstelling die elke keer in de Kamer op zoek moet naar steun voor voorstellen, zonder vooraf vastgelegde gedoogsteun. Hij lijkt aan te sturen op een extra-parlementair kabinet.

Remkes noemt in zijn brief die optie expliciet. In een extra-parlementair kabinet zitten bewindslieden van partijen die geen deel uitmaken van de coalitie, maar niemand lijkt precies te weten hoe deze vorm er in de praktijk uit zou moeten zien. Maandagavond zei CDA-leider Wopke Hoekstra al dat er nog verschillende coalitievarianten op tafel liggen. Ook Remkes sprak over "allerlei creatieve varianten".

Volgens de informateur is nu "met grote urgentie" een nieuw kabinet nodig, aangezien de verkiezingen al meer dan een halfjaar geleden zijn. Hij roept de "fracties van alle partijen uit het brede en constructieve midden" op om daarvoor hun verantwoordelijkheid te nemen.

Achter de schermen

Remkes wil woensdag met negen partijen verder praten: VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en Fractie Den Haan. Deze partijen, minus PvdA en GroenLinks, steunden de motie waarmee Remkes werd aangesteld als informateur. JA21 en de Groep Van Haga steunden de motie ook, maar zijn niet uitgenodigd om woensdag bij Remkes langs te gaan.

Maandag zaten VVD, D66 en CDA tot 's avonds laat bij elkaar, maar tot een doorbraak leidde het niet. Achter de schermen is te horen dat VVD en CDA nog wel voor een minderheid van drie partijen voelen, maar D66 dat niet ziet zitten. Een minderheidscoalitie van slechts twee partijen is voor niemand aantrekkelijk.

Een andere mogelijkheid die genoemd zou zijn, is het beginnen van onderhandelingen met VVD, D66, CDA, CU, GL en PvdA, zonder dat D66 een voortzetting van de huidige coalitie uitsluit. D66-leider Sigrid Kaag benoemde die optie afgelopen weekeinde al in een speech.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.