Grote premieverschillen tussen autoverzekeringen. Soms scheelt het jaarlijks 1.300 euro

We maken tegenwoordig minder kilometers.

We maken tegenwoordig minder kilometers.© Pixabay

Van het ombudsteam

Vergelijkingssite www.zeker.com vond het een goed moment om de autoverzekering weer eens onder de loep te nemen. Per slot van rekening maken we vanwege de coronapandemie met elkaar heel wat minder kilometers vol. Wat blijkt? De premieverschillen tussen vergelijkbare autoverzekeringen kunnen oplopen tot 1300 euro per jaar.

Zeker.com vergeleek honderden autoverzekeringen en constateerde dat er flinke premieverschillen zijn tussen verzekeraars, zo wordt gemeld in een persbericht. Eeen voorbeeld: Een 35-jarige uit Amsterdam met een Mini Cooper en 1 schadevrij jaar, betaalt voor een allrisk autoverzekering zonder eigen risico bij Univé een maandpremie van €137,38, terwijl dit bij Centraal Beheer maar liefst €245,36 per maand kost. Reken maar uit hoeveel dat scheelt.

Onbegrijpelijk

Zeker.com onderzocht ook of er verschillen zijn tussen buren waarbij exact dezelfde autogegevens werden gebruikt om de premie te berekenen. Ook hierbij kan het verschil groot zijn. Zo betaalt een 35-jarige die aan de Lijnbaanstraat in Zaandam woont en zijn Renault Kadjar allrisk wil verzekeren bij Unigarant een maandpremie van €183,56. Zou hij in het huis direct naast hem wonen, dan betaalt hij €166,51 per maand. Een verschil van 204 euro per jaar. „Onbegrijpelijk en lastig uit te leggen”, aldus Femke Koning van Zeker.com.

Kilometrage

Bij het afsluiten van een autoverzekering vraagt de verzekeraar vaak naar het aantal kilometers dat je jaarlijks verwacht te gaan rijden. Dit wordt het kilometrage genoemd. Mede op basis daarvan wordt de premie van de autoverzekering bepaald. Nu veel mensen vanuit huis werken, en daarmee het woon-werkverkeer maar ook vakanties vervallen, rijden Nederlanders minder. Ook in de toekomst blijven we regelmatig thuiswerken, is de verwachting. „Wie zijn kilometrage aanpast bij zijn huidige verzekeraar, kan soms wel 200 euro per jaar besparen. Veel verzekeringen zijn per dag aan te passen, dus met één belletje kun je dit al regelen en veel geld besparen”, tipt Femke Koning.

Allrisk

Tot slot laat ze weten dat een aanpassing van de dekking na verloop van jaren ook een flinke besparing kan opleveren. „Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken daar nooit meer naar om. Iedereen is natuurlijk vrij om een dekking te kiezen, maar een oudere auto allrisk verzekeren is vaak zonde van het geld. Deze dekking is met name geschikt voor auto’s tot 6 jaar. Daarna is een overstap naar een goedkopere WA beperkt casco dekking vaak interessanter. Is de auto ouder dan 10 jaar, dan is een WA dekking vaak al voldoende.”

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.