Kerkbrink ideale plek voor het Erfgoedhuis. Centrum voor Hilversumse cultureel erfgoed in het oude postkantoor (of op een andere plek) | opinie

Het monumentale oude postkantoor bij de Kerkbrink: dé plek voor het erfgoedhuis.

Het monumentale oude postkantoor bij de Kerkbrink: dé plek voor het erfgoedhuis.© Archieffoto: Studio Kastermans

Rients Slippens
Hilversum

De gemeenteraad van Hilversum gaf 15 september groen licht voor de verhuizing van de bibliotheek naar het centrum. Je kunt daar van denken wat je wilt, maar feit is dat de bibliotheek op haar huidige plek uit haar jasje is gegroeid. Het getuigt van lef dat bestuur en directie de verhuizing aandurven.

Maar de raad vraagt nu terecht: hoe zit het nu met de toekomst van het plein en de rest van de plannen voor de Kerkbrink?

Het plan is om er een mediaplein van te maken en zelfs de naam te veranderen. Hilversum mag dan de mediastad heten, het karakter van ons dorp wordt door meer bepaald dan alleen de media. Hilversum is een 600 jaar oud dorp met historie.

Wethouder Kuipers kon kennelijk niet veel anders dan verklaren dat er nog geen ’echt’ plan ligt voor de Kerkbrink. Hij zei: ’Het moet een goede combinatie worden van media met historisch besef’.

Video

Historisch besef? Zou de wethouder daarmee misschien Museum Hilversum bedoelen? Jaren geleden is daar, met goedkeuring van de raad, gekozen voor nieuw beleid: fotografie, video, de nieuwe media. Daar is zeker ook veel voor te zeggen, maar van Museum Hilversum kan niet verwacht worden dat zij de invulling geeft aan het historisch besef op het plein.

Mede daarom hebben de Hilversumse Historische Kring ’Albertus Perk’ en de Stichting Hilversum Pas Op het plan ontwikkeld voor een Erfgoedhuis.

Dit is het gevolg van het initiatief van de gemeente om de erfgoedorganisaties meer samen te laten werken.

Breed publiek

Er wordt op korte termijn een nieuwe stichting opgericht die tot taak heeft om het culturele erfgoed van Hilversum beter zichtbaar en toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Een van de mogelijke locaties is de monumentale hal van het oude postkantoor. Een rijksmonument, centraal gelegen aan de Kerkbink. Een mooie locatie, maar is het financieel haalbaar? Het zal moeten blijken.

Uitgangspunt is dat we voor een belangrijk deel zelf onze broek willen ophouden. Steun van de gemeente zal nodig zijn, net als een brede samenwerking met de andere betrokkenen bij de Kerkbrink. Lukt het onverhoopt niet met het postkantoor dan zal een andere locatie worden gezocht.

600-jarig bestaan

Het doel is uiteindelijk dat Hilversum in maart 2024, bij het 600-jarig bestaan, een erfgoedhuis rijk is. Net als veel andere steden overigens.

We praten dus graag mee over de toekomst van de Kerkbrink en denken daar een zinvolle bijdrage aan te kunnen leveren. Hilversum verdient een centrum waar het goed toeven is, een plein met karakter, zonder toeters of bellen, waar heden en verleden samen komen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.