Op deze dag in 2000: Olympisch zilver blijkt de hoogst haalbare plak voor Kirstie Boogert en Mirian Oremans

Miriam Oremans en Kristie Boogert.

Miriam Oremans en Kristie Boogert.© foto aNp/paul vreeker

1 / 2
Jaap Heemskerk

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ‘verjaardag’ viert. Dit keer de Olympische dubbeltennisfinale van 28 september 2000 in Sydney.

Als bondscoach Hans Felius het vrouwendubbel dat Nederland mag vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Sydney moet aanwijzen, durft hij geen keuze te maken. Hij acht Manon Bollegraf/Caroline Vis namelijk even sterk als Kirstie Boogert/Miriam Oremans.

Felius kiest voor een play-off tussen beide teams, maar daar zijn de vier vrouwen in kwestie niet blij mee. Het duel is eind juli, midden in hun vakantie, op een achterafbaantje in Amsterdam. Het duo Boogert/Oremans blijkt na drie sets de sterkste en mag naar Sydney.

Weinig vaste dubbels

Slechts vier vaste dubbels uit de mondiale top-20 komen uit op het olympisch toernooi. Logisch omdat het merendeel van de dubbels in het tenniscircuit bestaat uit twee nationaliteiten en op de Olympische Spelen kan dat niet. Boogert en Oremans hebben bij de play-off al profijt gehad van het feit dat zij al een vast koppel vormden, Bollegraf en Vis dubbelden immers beiden met een buitenlandse partner. En op dat voordeel hopen zij ook in Sydney.

Punt voor punt

Die hoop komt uit, want van het aanwezige kwartet vaste dubbels bereiken er drie de halve finale en deze drie dubbels verdelen ook de medailles. Die medaille komt voor Boogert en Oremans echter niet zonder slag of stoot. In de tweede ronde dreigt het tegen het Australische duo Dokic/Stubbs met drie wedstrijdpunten tegen al mis te gaan.

En in de kwartfinale heeft het Thaise duo Tanasugarn/Sangaram bij een 5-2 voorsprong de winst voor het grijpen, maar ontsnappen de Nederlandse vrouwen wederom op miraculeuze wijze. In de halve eindstrijd tegen de Russinnen Zvereva/Barabansjikova spreken Boogert en Oremans af om punt voor punt te spelen en dat werkt. Natasja Zvereva, één van de beste dubbelaars van het moment, komt met haar onervaren partner tekort.

Zilver voelt als goud

Door het halen van de finale is een medaille veilig gesteld en dat is de eerste olympische tennisplak voor Nederland sinds 1924 in Parijs. Destijds veroverden Kea Bouman en Henk Timmer het brons bij het gemengd dubbel. In het Nederlandse kamp wordt het zilver al gevierd alsof het goud is. In de finale stuiten Boogert en Oremans immers op de onverslaanbaar geachte Venus en Serena Williams, die dan 20 en 19 jaar oud zijn. Een maand eerder werden Boogert en Oremans op de US Open immers met 6-1, 6-1 kansloos van de baan geveegd. Een score ook die in Sydney al na 52 minuten op het bord staat.

Meer nieuws uit Sport