Demonstratie in Hilversum tegen coronabeleid en media afgelopen, een aanhouding [video]

© Frank du Mosch

© Frank du Mosch

1 / 2
Eddie de Paepe
Hilversum

In Hilversum demonstreren tientallen mensen tegen onder meer het coronabeleid, de regering en de media. Een grote groep trok in de loop van de ochtend vanaf het Mediapark richting het centrum.

De demonstranten werden bij het Mediapark, waarvan de toegangswegen waren afgesloten, opgewacht door de politie. Agenten deelden brieven van burgemeester Pieter Broertjes uit. Op de A4-tjes werd gewezen op artikel 6 van de Wet openbare manifestaties, op basis waarvan het sinds enige tijd verboden is op (en in een ruime cirkel rond) het Mediapark te zijn. Wie zich daar niet aanhield, kon aangehouden worden en/of een proces-verbaal krijgen, aldus de schriftelijke waarschuwing van de burgemeester.

Leugens

De demonstranten verzamelden zich onder meer op de rotonde bij de hoofdingang van het Mediapark en aan de zijkant, aan de Insulindelaan. Zij hadden spandoeken bij zich met teksten als: ’ NOS, RTL, SBS, NRC, AD, Telegraaf, Trouw. We zijn jullie leugens zat’. In een gesprek met de politie ontkende een van de deelnemers dat er sprake was van een demonstratie. ,,Dit is geen demonstratie, maar een samenkomst. Wij vieren dat de vrijheden er we zijn vandaag.”

Dictatuur

Aan het eind van de ochtend verplaatste de demonstratie zich langs de spoorlijn naar het centrum van Hilversum. De stoet trok, begeleid door de politie, onder meer door het overdekte winkelcentrum Hilvertshof en over de weekmarkt. Daar werden leuzen geroepen als ’Stop de dictatuur’ en ’Rutte moet kapot’. Op spandoeken stonden teksten als ’Misleiding, destructie, total control, doofpot kindermisbruik!! Stop dit satanische beleid!!’, en ’Unvaccinated lives matter’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Niet aangemeld

Een woordvoerder van de gemeente meldt dat de demonstratie niet was aangekondigd. ,,Het was wel bij de gemeente en de politie bekend dat er mensen naar Hilversum wilden komen.” Vanochtend ging het volgens de woordvoerder om circa zeventig deelnemers aan het protest. ,,Nu zijn er nog zo’n dertig in het centrum, verspreid in groepjes.”

Tot half drie ’s middags verliep de demonstratie rustig. Daarna werd de sfeer grimmiger en moest de politie optreden. Rond drie uur heeft burgemeester Broertjes opgeroepen om de demonstratie per direct te beëindigen. ,,Er zijn tot nu toe geen arrestatie verricht”, aldus de woordvoerder van de gemeente tegen half vier.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Anderhalf uur later is de betoging ook daadwerkelijk beëindigd. ,,Er is een arrestatie verricht. Niet op basis van Artikel 7 van de Wet Openbare Manifestatie, maar wegen belediging”, aldus de woordvoerder van de gemeente. ,,De politie is terug naar normale inzet.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.