Scholier (14) uit Huizen staat voor debuut in eredivisie met Hilversum. ’Ik heb niks te verliezen’, beseft tafeltennistalent Teun Salentijn

Teun Salentijn: ,,Het wordt een mooie ervaring voor me.”

Teun Salentijn: ,,Het wordt een mooie ervaring voor me.”© Foto Frans Wieringa

Ron Hoogendam
Hilversum

Tafeltennistalent Teun Salentijn maakt zaterdag zijn debuut voor ProActief/Hilversum in de eredivisie. De 14-jarige Huizer reist als nummer drie van de ploeg mee af naar Hattem, voor de strijd tegen de landskampioen van 2019, Smash’70.

De HAVO 3-scholier, die op zijn zevende begon bij Bijmaat in Huizen en op zijn tiende verkaste naar het hoger spelende Hilversum, speelt inmiddels met zijn vader Pieter in de derde divisie. Tevens maakt hij deel uit van de nationale selectie onder de 15 jaar.

Vertrouwen

Blij verrast was Salentijn toen hij vorige week hoorde dat hij het vertrouwen krijgt van Hilversum-coach Bert Olofsen. „Ik vind het hartstikke leuk om mee te mogen doen en ga er alles aan doen om goed te spelen”, klinkt het strijdlustig. „De eredivisie is toch weer een stap hoger. Ik kan nu goed kijken hoe groot het verschil is, maar ga zeker proberen zoveel mogelijk punten te pakken. Ik heb niks te verliezen.”

Olofsen heeft vertrouwen in zijn pupil, die hij al jaren begeleidt. „Het zal me niet verbazen als hij een paar games wint of zelfs een partij, maar dat hangt ook af van hoe de opstelling is van Smash. Hij is gemotiveerd genoeg, maar dat krijgen ze met de paplepel ingegoten.”

De keuze om Salentijn op het hoogste podium te laten debuteren is - gelet op zijn talent - niet zo verrassend. Maar wel opmerkelijk, omdat de selectie van de huidig landskampioen liefst zeven man telt. Olofsen: „Ik kreeg vorige week een aantal afmeldingen als gevolg van buitenlandse verplichten. Dan kan ik wel kiezen voor een ervaren speler uit het tweede, maar die wint waarschijnlijk ook niets. Nee, dan kun je beter investeren in talent.”

Stuntje

De Hilversummers spelen in Hattem met Lauric Jean, Nolan Schultz en Salentijn. Niet het sterkste team, beseft Olofsen. „Maar een puntje of drie verwacht ik wel te halen daar. Misschien wel vier als Teun voor een stuntje kan zorgen. „Het wordt een mooie ervaring voor me”’, kijkt Salentijn, die dagelijks zijn trainingsuren maakt, uit naar de kraker.

Meer nieuws uit Sport Regionaal