Vijf jaar cel voor kettingrukker, Jimmy de G. pleegde volgens de rechtbank zeker dertien straatroven

De politie verspreidde beelden van de kettingrukker.© Foto: Politie

Wessel Mekking
Haarlem

De 26-jarige Jimmy de G. is veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar voor dertien straatroven, twee winkeldiefstallen en één mishandeling. Volgens de Haarlemse rechtbank is de Uithoornaar de man die berucht werd als de ’kettingrukker’. Hij sloeg onder meer toe in Bussum en Bunschoten.

De G. had het vooral gemunt op oudere vrouwen. De werkwijze was telkens het zelfde, elke keer werden kettingen van arm of nek gerukt. Sommige slachtoffers kwamen daarbij ten val en moesten daarna medische hulp krijgen.

De rechtbank stelt dat de Uithoornaar onder meer straatroven pleegde in Haarlem, Sassenheim, Zwanenburg Badhoevedorp en Alphen aan den Rijn. Drie berovingen waar het openbaar ministerie De G. voor wilde bestraffen, achtte de rechtbank niet bewezen. Het ging onder meer om een straatroof in Nieuw-Vennep. Hoewel de rechters sterke aanwijzingen hadden dat De G. deze drie berovingen ook had gepleegd, zagen zij onvoldoende bewijs.

Het openbaar ministerie had zes jaar cel geëist tegen de kettingrukker. De rechtbank acht de straatroven onder meer bewezen, omdat agenten De G. hadden herkend op camerabeelden. Ook had de veroordeelde net als de man op de beelden een bepaald type scooter en maakte een DNA-mengprofiel deel uit van het bewijs. In amper 3,5 maand werden vorig jaar 47 straatroven gepleegd waarbij de werkwijze steeds dezelfde was.

Impact

De rechtbank stond stil bij de grote impact die de berovingen hadden op de slachtoffers. Sommigen van hen zijn bang als ze op straat lopen. Ook hadden de sieraden waarvan ze werden beroofd vaak een grote emotionele waarde. De G. moet een deel van de slachtoffers in totaal duizenden euro’s aan schadevergoedingen betalen. De rechtbank nam het hem kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid had genomen voor zijn daden.

De G. werd ook bestraft voor twee laptopdiefstallen bij de Media Markt en de mishandeling van een beveiliger.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.