IJsselmeervogels druipt met schaamrood op de kaken af in Haarlem na nog wel prima eerste helft tegen ’Koninlijke’

Pieter Langedijk verzuimde IJsselmeervogels in het duel bij Koninklijke HFC voor rust op een ruimere voorsprong te zetten.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Rob Spierenburg
Haarlem

Na een dik verdiende 0-1 ruststand in het duel met Koninklijke HFC was IJsselmeervogels in de tweede helft geen schim meer van zichzelf. De spelers en stafleden stapten met een 4-1 nederlaag én met het schaamrood op de kaken de bus in.

Nadat IJsselmeervogels vorige week tegen ASWH de eerste zege van het seizoen had geboekt, ging de ploeg zaterdag in Haarlem-Zuid vanaf het eerste fluitsignaal op jacht naar meer. De gasten hadden al een paar messcherpe counters laten zien toen Rydell Poepon in de twintigste minuut de score leek te openen. De kruising stond de 0-1 in de weg.

Korte tijd later viel het doelpunt dan toch. Al was er wat geluk bij nodig. Steven Sánchez Angulo schoot de bal via Khalid Tadmine langs de pas 17-jarige doelman Duke Verduin die dankzij de carambole op slag kansloos was.

Doordat de bezoekers de tegenstander nauwelijks tijd gunden, werd fout op fout afgedwongen. Dat een grotere voorsprong uitbleef, mocht bijvoorbeeld Pieter Langedijk zich aanrekenen. Aan het slot van een snelle tegenstoot stoomde hij het strafschopgebied binnen, week vervolgens onnodig uit naar rechts en beroofde zichzelf van een schietkans.

Na de rust bleek al snel dat de ’Rooien’ niet in staat waren om er nóg een swingende helft uit te gooien. Na ruim een uur schoot Sietse Brandsma HFC langszij. Minstens zo groot was de dreun die IJsselmeervogels een minuut later incasseerde, toen linksback Jesse Wielinga zijn tweede gele kaart pakte.

Vooral zijn eerste prent was oliedom. Poepon claimde na een stevig duel met een HFC’er een vrije trap en pakte de bal alvast in de handen. Scheidsrechter Serik was niet gediend van het haantjesgedrag van de oud-prof en floot voor hands. Daar vond Wielinga wat van en dat liet hij duidelijk horen.

Even later ging de verdediger net buiten het strafschopgebied iets te fel het duel aan. Niet handig met al een prent op zak. De rode kaart maakte IJsselmeervogels op slag kansloos. Met elf tegen elf had het al een hele kluif aan de herboren tegenstander, in ondertal was het krachtsverschil te groot. Een kwartier voor tijd maakte invaller Mehmet Yüksel de onvermijdelijke 2-1. Droog en laag krulde hij de bal in de verre hoek. Weer tien minuten later nam Jim Hulleman de 3-1 voor zijn rekening. Brandsma maakte in de blessuretijd de terugreis voor IJsselmeervogels nóg ietsje vervelender.

tweede divisie

Kon. HFCIJsselmeervogelsx-x

27. Tadmine 0-1, 66. Brandsma 1-1, 75. Yüksel 2-1, 85. Hulleman 3-1, 90+2. Brandsma 4-1.

Meer nieuws uit Sport Regionaal