GGD: geen grote uitbraken bij Grand Prix, ruim 90 positieve tests

ANP Producties | Bron: ANP

Meer dan negentig mensen die twee weken geleden de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort hebben bezocht, zijn positief getest op het coronavirus. Het evenement heeft "niet tot grote uitbraken geleid", concludeert de GGD Kennemerland.

Het aantal bevestigde besmettingen staat vrijdagmiddag op 91, maar dit kan in de komende dagen nog iets oplopen . Bovendien kan het daadwerkelijke aantal besmettingen iets hoger liggen. Misschien hebben toeschouwers met een positieve zelftest dit niet gemeld. Het kan ook zijn dat mensen geen coronaklachten hebben gekregen en zich daarom niet hebben laten testen, aldus de GGD.

Van de 91 tot nu toe positief geteste mensen was ongeveer de helft besmettelijk op het moment dat ze op het circuit rondliepen. Dit betekent dat ze kort voor de Grand Prix het virus hebben opgelopen. Om toegang te krijgen tot een circuit moesten de bezoekers een negatieve uitslag van een coronatest laten zien, maar het kan zijn dat de besmetting ten tijde van de test nog zo pril was dat de test de virusdeeltjes nog niet kon oppikken.

Immuun

De andere helft van de positief geteste mensen was voor de race nog niet besmet. Het zou kunnen zijn dat ze op de tribune het coronavirus hebben opgelopen, maar volgens de GGD kan dit ook in de trein op weg naar huis zijn gebeurd, of in de dagen na de race op een totaal andere plek.

Van de positief geteste mensen was twee derde immuun, zegt de GGD. Zij waren gevaccineerd of zijn hersteld van een eerdere coronabesmetting.

De Formule 1 zelf heeft tijdens het raceweekeinde bijna 6700 coronatests uitgevoerd onder coureurs, monteurs en anderen rond de Grand Prix. Dit bracht zestien besmettingen aan het licht. Onder hen was coureur Kimi Räikkönen, die daardoor de races op Zandvoort en in Italië miste. Die zestien positieve tests zijn niet meegenomen in de cijfers van de GGD.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.