189 bomen in het centrum van Hilversum zijn beschermd, de rest kan vergunningsvrij worden gekapt

Oude knotlinden op de Prins Bernhardstraat.

Oude knotlinden op de Prins Bernhardstraat.© Foto: studio kastermans / Daniëlle van Coevorden

Leander Mascini
Hilversum

De gemeente Hilversum heeft de laatste hand gelegd aan de beschermde bomenlijst voor het centrum van de mediastad. 189 bomen zijn vanaf 1 oktober beschermd, de rest kan vergunningsvrij worden gekapt.

De lijst van 189 beschermde bomen is tot stand gekomen met hulp van inwoners uit postcodegebied 1211. De gemeente heeft hiervoor een digitale bomenkaart ontwikkeld. Hierop konden de bewoners het afgelopen voorjaar bijzondere en waardevolle bomen in hun tuin digitaal aanmelden. Het gaat daarbij overigens om bomen in particuliere tuinen. Bomen in het openbare groen zijn sowieso beschermd.

Op basis van een inventarisatie van de boomdeskundige en de landschapsarchitect was al een voorlopige lijst van 112 bomen samengesteld. De bomen zijn beoordeeld op criteria zoals: grootte en vorm, soort, diameter van de stam en de plek waar de boom staat.

Schuilplaats

Van de 39 door bewoners aangemelde bomen zijn er na toetsing door de boomdeskundige vijftien toegevoegd aan de lijst. Van de bomen die afvielen stonden er acht buiten het postcodegebied en vijf waren er dubbel aangemeld. Daarnaast heeft de gemeente zelf nog eens 62 bomen op de lijst gezet. Bomen die in eerste instantie niet binnen de criteria vielen, maar wel een belangrijke ecologische functie hebben, zoals een schuilplaats voor vogels, zijn toegevoegd aan de lijst. Ook vanwege de beperkte hoeveelheid bomen en groen in het centrum heeft de gemeente de lijst uitgebreid. In totaal staan er nu 189 beschermde bomen op de lijst.

Versteend

„Ik ben blij dat we samen met bewoners tot deze lijst van bijzondere en waardevolle bomen zijn gekomen”, reageert wethouder Bart Heller. „Juist in het centrum, het meest versteende gebied van Hilversum, hebben we nu een goed beeld van bomen die we willen behouden. Daarmee geven we ook duidelijkheid aan alle eigenaren van bomen in het centrum.”

Hilversum-Noord

Het centrum is niet in de eerste wijk die zo gaat werken. Eind 2018 werd het kapbeleid al ingevoerd in Noord. Toen hebben bewoners, een landschapsarchitect en een bomendeskundige samen een lijst opgesteld van 154 beschermde bomen. Uit deze pilot blijkt dat inwoners niet meer bomen dan voorheen hebben gekapt. De beschermde bomenlijst zorgt juist voor duidelijkheid voor boomeigenaren en hun buren. Daarom heeft het college nu besloten om dit ook in het centrum in te voeren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.