Nieuwe concertserie in Witte Kerkje Baarn

Lestari Scholtes en Gwylim Janssens© Foto: Ronald Knapp

Rudolf Hunnik
Baarn

Midden in de pandemie richtten pianist Camiel Boomsma en klarinettiste Marieke Vos Stichting Mirantibus op. De nieuwe stichting organiseert een concertserie met als podium de Witte Kerk in Baarn.

Zaterdag is er een zomerconcert met het befaamde pianoduo Lestari Scholtes en Gwylim Janssens.

Mirantibus ontstond op 17 september 2020. De naam is afgeleid van het Latijnse woord voor verwondering. „Het is een mooie overkoepelende naam voor alles wat ons verwondert in de muziek”, vertelt Camiel Boomsma. „Marieke en ik willen een breed scala aan concerten programmeren, met repertoire wat ons inhoudelijk raakt. Het zijn concerten met aparte bezettingen en een divers programma. Wanneer je je artistiek kunt uiten met een eigen stichting, dan heb je alles in eigen hand. Dat is wel fijn.”

Als artistiek leider van de Paltz Kamermuziekserie in het Herman van Veen Arts Center in Soest heeft Marieke Vos veel ervaring met het samenstellen van kamermuziekconcerten. „Het idee van Mirantibus was er eerder dan de pandemie. Maar toen wij begonnen in coronatijd, lag alles stil. Dat heeft het opstarten van de stichting wel versneld.” Samenwerking van musici is het doel. „Wij zoeken de verbinding, ook om elkaar te helpen. Eigenlijk is de stichting van en met musici.”

Toegankelijk

De pianist vindt de Witte Kerk een prachtige plek voor concerten. Beide muzikanten spelen in de regel mee met alle concerten. „Ik vind dat wij er als artistiek leiders bij moeten zijn. De locatie is zeer toegankelijk waardoor de afstand tussen publiek en spelers klein is en je na afloop makkelijk een praatje kunt maken met de musici.”

In juni 2021 bracht Boomsma zijn nieuwe album ’Rediscovered’ uit, gewijd aan de vergeten muziek van de Nederlandse componist Gerhard Hamm (1835-1904). „Bij de cd-presentatie en concert in de Witte Kerk waren ook acht leden van de Hamm-familie aanwezig, wat erg bijzonder was. Zo breng je kamermuziek van hoog niveau dicht bij een breed publiek.

Carnegie Hall

Voor het zomerconcert is het gerenommeerde pianoduo Lestari Scholtes en Gwylim Janssens uitgenodigd. Dit duo, dat in 2003 is ontstaan, heeft een grote staat van dienst. Het heeft in meer dan dertig landen opgetreden, waaronder maar liefst twee keer (2009 en 2012) in de wereldberoemde Carnegie Hall in New York.

„Ik ken ze allebei heel goed en ik zie wat ze in die jaren hebben opgebouwd. Ze zijn een autoriteit op hun gebied. Scholtes bijvoorbeeld heeft een paar festivals onder haar hoede waaronder het Pianoduo Festival in Amsterdam. Ze nemen het duo-spelen allebei heel serieus. Vroeger werd spelen met vier handen niet volwaardig uitgeoefend, maar nu door hen dankzij wel.”

Evergreen

Het tweetal opent het zomerconcert met de beroemde ’Fantasie in F mineur’ van Franz Schubert (1797-1828). „Het is een evergreen. Maar Scholtes en Janssens deinzen er niet voor terug om ook onbekend werk te spelen, zoals van de Hongaarse componist György Kurtág (1926), die een bewerking van koralen van Bach schreef. Een ander opvallend werk voor vier handen is van Nikolaj Rimski Korsakov (1844- 1908). Het programma is een reis door de tijd en past goed bij elkaar.”

Boomsma was de afgelopen maanden veelvuldig te horen op Radio 4, onder meer in het programma ’Passagio’. Daarin las hij zelfgeschreven poëtische brieven voor met reflecties op componisten en hun werk. Hoe kijkt hij naar het musiceren van Scholtes en Janssens? „Ik zie een vakmanschap wat ik heel prikkelend vind. Hoe zij samen de bewegingen maken achter de piano en samen ademen: dat is fascinerend om te zien. Het stel is van temperament heel verschillend. Maar met hun eigen manier van spelen weten ze elkaar in het midden te vinden. Ze geven je het gevoel: we spelen als één. Dat zie je niet zo vaak.”

Zomerconcert Stichting Mirantibus op 17 september met pianoduo Lestari Scholtes en Gwylim Janssens in de Witte Kerk in Baarn. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten: www.stichtingmirantibus.com.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.