Premier Johnson herschikt kabinet, ontslaat drie ministers

ANP Producties | Bron: ANP

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn kabinet ingrijpend herschikt. Hij vervangt onder meer zijn minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, die onder vuur lag vanwege de manier waarop de crisis in Afghanistan is aangepakt. Raab wordt volgens Britse media gedegradeerd naar minister van Justitie.

Raab wordt vervangen door minister van Handel Liz Truss, die zich de tweede vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken in de Britse geschiedenis mag noemen. Johnson handhaaft twee andere belangrijke bewindslieden: minister van Financiën Rishi Sunak en minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel.

Minister Raab is volgens bronnen van Sky News woest over zijn degradatie. Hij moest anderhalf jaar geleden nog invallen voor Johnson toen die na een coronabesmetting in het ziekenhuis belandde. De minister lijkt nu een prijs te betalen voor de onvrede over de besluitvorming rond de machtsovername van de Taliban in Afghanistan.

Veel kritiek

Drie andere ministers zijn ontslagen en krijgen geen andere posten. Het gaat om de ministers van Onderwijs, Huisvesting en Justitie. "Bedankt aan iedereen bij het ministerie voor hun werk, toewijding en vriendschap", schrijft ex-huisvestingsminister Robert Jenrick, die wordt vervangen door Michael Gove.

Onderwijsminister Gavin Williamson kreeg veel kritiek over het beleid rondom schoolsluitingen door de pandemie. Ook werd hij onlangs in verlegenheid gebracht toen hij twee sporters met een donkere huidskleur verwarde. Hij zei een ontmoeting te hebben gehad met voetballer Marcus Rashford, maar het bleek te gaan om rugbyspeler Maro Itoje.

Eensgezind team

Johnson wil volgens anonieme overheidsbronnen "een sterk en eensgezind team" neerzetten om het land "beter op te bouwen na de pandemie". Zijn regering kreeg aanvankelijk veel waardering voor de snelle vaccinatiecampagne, maar ziet in peilingen inmiddels oppositiepartij Labour inlopen.

Het komt vaker voor dat Britse ministers tussentijds moeten opstappen. Johnson ontsloeg begin 2020 ook meerdere bewindslieden. Britse media gaven die ingreep de bijnaam "het bloedbad van Valentijnsdag".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.