Rugby: teruggekeerde succescoach Gareth Gilbert kent voortvarende start met ’t Gooi, Hilversum onderuit bij Haagsche

’t Gooi scoorde er driftig op los in het thuisduel met promovendus Groningen.

’t Gooi scoorde er driftig op los in het thuisduel met promovendus Groningen.© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Piet van den Deijssel
Naarden

De rugbyers van ’t Gooi zijn het nieuwe seizoen begonnen met een klinkende zege op Groningen: 65-0.

Tegen de nieuwkomer in de ereklasse begonnen de Veststedelingen nog onwennig, waardoor de eerste helft weinig aantrekkelijk verliep. Het tweede bedrijf gaf een ander beeld te zien. Daarin kon het publiek weer genieten van aantrekkelijk spel.

Met al een aantal nieuwe spelers binnen de lijnen startte de ploeg van Gareth Gilber - de ’nieuwe’ Zuid-Afrikaanse coach, die na tien jaar afwezigheid is teruggekeerd in Naarden - aanvallend. Al werd daarbij duidelijk dat er nog wel aan elkaar gewend moet worden. Toch opende Mark Coebergh al na zes minuten de score, waarna Jurgen Jorna ook nog de conversie benutte: 7-0.

De gasten kwamen nauwelijks uit hun 22 meter-gebied, maar doordat het spel veel stillag, was er weinig spektakel. In de veertiende minuut vond Mambo Norbecio echter de trylijn en deed Jorna opnieuw de rest: 14-0. Daarna duurde het een kwartier tot Blake Nightingale en weer Jorna de stand naar 21-0 tilden. Uiteindelijk zorgde Coebergh voor de 26-0 ruststand.

Al vroeg in de tweede helft toonde ook Te Campell zijn kwaliteiten, door binnen een minuut flitsend te scoren: 31-0. Het was het teken voorGilbert om een viertal wissels door te voeren. De man van de match zorgde drie minuten later via een break waardoor Jurgen Jorna een try en conversie maakte 38-0. De rest van de wedstrijd bleef het genieten, met try’s van Te Campell, Roy van Leien, die na een zware nekblessure na twee jaar eindelijk weer eens in het veld stond, Coebergh, Daniel Workel en Norbecio. Opgeteld bij een aantal rake conversies zorgde dat voor een klinkende 65-0 zege.

Gilbert, die ’t Gooi in 2009 naar de eerste landstitel in de clubhistorie leidde, was zeker niet ontevreden. Al vond de voormalig bondscoach wel dat zijn ploeg te weinig had gescoord en niet de volle inzet had getoond. Desondanks heeft zijn team een visitekaartje afgegeven aan de komende tegenstanders.

Hilversum kende een mindere start. De ploeg van Marshall Milroy ging in Den Haag kopje onder tegen Haagsche RC. Halverwege was het 13-10 in het voordeel van de thuisploeg en na het laatste fluitsignaal stond er een 20-13 eindstand op het scorebord.

Piet van den Deijssel

Meer nieuws uit Sport Regionaal