Snel eerste commerciële vlucht tussen Pakistan en Afghanistan

ANP Producties | Bron: ANP

Pakistan International Airlines (PIA) vliegt op korte termijn weer naar de Afghaanse hoofdstad Kabul. Het worden de eerste commerciële vluchten tussen de landen en een van de weinige internationale vluchten sinds de Taliban bijna een maand geleden in Afghanistan de macht grepen. In eerste instantie gaat het alleen om chartervluchten.

Persbureau AFP meldde zaterdagochtend dat het om de eerste lijnvluchten naar Afghanistan ging, maar een woordvoerder van PIA zei later tegen persbureau DPA dat daar nog geen sprake van is. Er wordt snel gestart met chartervluchten en het is nog niet duidelijk wanneer de lijnvluchten worden hervat. Chartervluchten vliegen in tegenstelling tot lijnvluchten niet volgens een dienstregeling maar worden in opdracht van een of meerdere klanten uitgevoerd.

Het vliegverkeer van, naar en in Afghanistan is ernstig verstoord sinds de machtsovername van de moslimextremisten. Qatar Airways voerde donderdag en vrijdag twee internationale chartervluchten uit, de eerste grote evacuatievluchten sinds het Amerikaanse leger eind augustus uit Afghanistan vertrok, en een Afghaanse luchtvaartmaatschappij biedt sinds vorige week weer binnenlandse vluchten aan.

Chaotische omstandigheden

Een Airbus A320 van PIA vliegt volgens de planning maandag van Islamabad naar Kabul, meldde AFP zaterdagochtend. Hoeveel vluchten er de komende tijd zullen plaatsvinden, zal afhankelijk zijn van de vraag. "We hebben 73 verzoeken ontvangen, wat zeer bemoedigend is... van humanitaire hulporganisaties en journalisten", zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

Sinds eind augustus kon vanuit Afghanistan niet meer naar andere landen gevlogen worden. In de twee weken tussen de machtsovername door de Taliban en het Amerikaanse vertrek werden meer dan 120.000 mensen uit het land geëvacueerd. Landen konden hun staatsburgers en Afghanen die onder het nieuwe regime risico lopen onder chaotische omstandigheden weghalen, doordat het vliegveld van Kabul en het Afghaanse luchtruim werden gecontroleerd door de VS.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.