Dit zijn de tien kandidaten voor de Hilversumse Architectuurprijs. Hier kunt u stemmen

De tien genomineerde gebouwen in willekeurige volgorde.

De tien genomineerde gebouwen in willekeurige volgorde.

Eddie de Paepe

Voor de zevende keer worden de Hilversumse Architectuurprijzen uitgereikt. Dit keer gaat het om bouwwerken die in 2019 en 2020 zijn opgeleverd. Een deskundige jury bepaalt welk architectbureau de Vakprijs in de wacht sleept. Er is ook een Publieksprijs. En die kiest u! Tot 6 oktober kunt u stemmen één van de tien genomineerde bouwwerken. Hieronder een korte toelichting op de bouwwerken; de nummers verwijzen naar de foto's. Helemaal onderin vindt u het stemformulier.

Tijdloze woning aan rand Trompenberg

Aan de Bachlaan, aan de rand van de villawijk Trompenberg, staat deze ’moderne doch tijdloze woning die naadloos op zijn directe omgeving aansluit’. Het ontwerp is van Engel Architecten. Markante gemetselde schoorstenen verankeren beide volumes in het landschap en brengen evenwicht aan het horizontale lijnenspel van de woning, alles met een knipoog naar Dudok.’

De gevel is uitgevoerd in een koraalrode baksteen in Hilversums formaat. De moderne uitstraling wordt versterkt door stalen boeidelen en aluminium kozijnen. De hoge glaspartijen zorgen voor licht en ’trekken de groene omgeving naar binnen’. De luifels houden de woning koel.

Schuurwoning Anna’s Hoeve

Aan de Annie M.G. Schmidtstraat in de nieuwe woonwijk Anna’s Hoeve verrees deze ’houtbouw in een stedelijke jas’ van architect Robin de Pagter, Finnhouse Houtbouw. In het ontwerp is volgens de architect zoveel mogelijk gezocht naar de synergie tussen mens, natuur en architectuur. ’De basis van het ontwerp ligt in de transparante achtergevel, waarbij de fijn gedetailleerde houtstructuur dienst doet als constructie en kozijn.’

De kracht van het ontwerp ligt echter in variatie. ’Open ruimtes worden afgewisseld met geborgen plekjes, licht wordt afgewisseld met donker en zacht natuurlijke materialen zoals hout worden afgewisseld met hardere materialen zoals glas, staal, beton en stucwerk.’

H-Park aan Oude Amersfoortseweg

In H-Park van ZZDP Architecten zijn de constructie en gevel van voormalige fabriekshallen aan de Oude Amersfoortseweg behouden gebleven en volledig gerenoveerd. De uitdaging lag volgens de architect voornamelijk in het verduurzamen van de gebouwen gecombineerd met behoud van de gevel, de kleurstelling en de nieuwe raampartijen. H-Park is een combinatie geworden van behoud en herstel van het bestaande en de toevoeging van een glazen kas die de complexen met elkaar verbindt door middel van slanke plaatstalen spanten bedekt met glas. De ’huiskamer’ van het complex is toegankelijk voor iedereen.

Elf woningen in

oud zwembad

In het voormalige badhuis/zwembad/kerk aan de Badhuislaan zijn elf woningen en een parkeergarage gemaakt naar een ontwerp van architectenbureau KWA. De gevels zijn zo veel mogelijk naar de oorspronkelijke situatie van het badhuis gemaakt; de veranderingen die door de kerk waren aangebracht zijn grotendeels teniet gedaan. ’De ramen zijn wel naar beneden vergroot, de oude badruimten hadden immers hoge ramen zonder uitzicht’. De oorspronkelijke kleuren zijn gebruikt. Ook zijn er hekken aangebracht, geïnspireerd op aanwezige oude hekwerken.

Twee woningen in oud badhuis

TAK Architecten was verantwoordelijk voor de herbestemming van het voormalig badhuis, een rijksmonument en een ontwerp van W.M. Dudok, aan de Meidoornstraat. Eerst is het tot 2017 ontstane ’labyrint’ van scheidingswanden in het interieur ’ontrafeld’. ’De relatie tot de architectuur werd beter begrijpbaar en het werd steeds duidelijker wat gesloopt zou kunnen en moeten worden om de synergie tussen enerzijds koesteren en verbeteren monument en anderzijds een verantwoorde en toekomstgerichte herbestemming te vinden.’

Ambulancepost van Tergooi

Architectenbureau Wiegerinck, dat al werkte aan het ontwerp voor het nieuwe Tergooi ziekenhuis, wilde voor de ambulancemedewerkers ’een comfortabele omgeving creëren, met goede voorzieningen, op een plek waar je ook nog eens kunt genieten van de omgeving’.

’Zo ontstond er - simpel gezegd - een hele mooie, grote huiskamer bovenop een garage voor zeven ambulances.’ Het geheel heeft volgens de architect de uitstraling van een Hilversumse villa. ’De donkere leistenen en houten gevel laten de ambulancepost subtiel samenvallen met het omringende bos. En toch is alles volledig gericht op het zo snel mogelijk verlenen van noodhulp.’

Onderhoud/herstel Electrobuurt

TAK architecten heeft een ontwerp opgesteld voor groot onderhoud en energetische verbeteringen in de Electrobuurt, rekening houdend met herstel naar het historisch beeld. ’Kenmerkend voor de buurt is het samenhangend beeld door de doorlopende bakstenen gevels, de rode keramische pannendaken, het kleurgebruik en de ritmiek van functionele elementen, waaronder deuren en vensters.’

Kenmerkend is ook de samenhang tussen de bouwblokken en de detaillering van overige elementen als erfafscheidingen, schuurtjes, bestrating en beplanting. Veel van deze kenmerken zijn in de loop der jaren verdwenen. Met het vervangen van de kunststofkozijnen en het isoleren van het dak zijn de vensters en voordeuren voorzien van de karakteristieke indeling en kleuren en het dak van rode vlakke pannen.

Nieuwbouw aan de Dasselaarstraat

DVDP architectuur en stedenbouw heeft het ontwerp gemaakt voor een complex van 166 sociale huurwoningen aan de Dasselaarstraat in Noord. Daarbij is uitgegaan van ’het zo rationeel mogelijk ordenen van woningtypen en bouwstructuren, met een galerijontsluiting voor alle appartementen op de verdiepingen en met een eigen voordeur voor de appartementen op de begane grond’.

In de uitwerking is veel aandacht besteed aan plastiek, ritme en materialiteit van de gebouwen. ’Ondanks een horizontale ontsluiting van de blokken met galerijen zijn de straatgevels uitgewerkt met een sterke verticale geleding en een opbouw van basement, middendeel en bovenbouw.

Elk gebouw krijgt daarmee een evenwichtige uitwerking en het straatbeeld als geheel krijgt een sterke beeldbepalende ritmiek.’

Her-/nieuwbouw voor golfclub

Het door brand verwoeste clubhuis (uit 1933) van de Hilversumsche Golf Club is herbouwd. ’In plaats van het originele ontwerp te vergroten, met het risico zijn charme te verliezen, is gekozen voor het herbouwen op nagenoeg dezelfde schaal en het extra programma in een moderne aanbouw te plaatsen’, aldus Rappange & Partners Architecten. Het originele clubhuis is iets verlengd zodat een tweede veranda kon worden toegevoegd en biedt plaats aan de grote clubzaal met bar en keuken, een haardkamer en een commissiekamer. De rieten kap met drie verschillende hoogtes, de karakteristieke schoorsteen en grote erker zijn teruggebracht. In de aanbouw bevinden zich de kleedkamers en het secretariaat.

Transformatie De Hoorneboeg

De Hoorneboeg kreeg in 2018 een nieuwe invulling als Culturele Buitenplaats, met aandacht voor cultuur, natuur en spiritualiteit. Het ensemble van tuinmanswoning met schuren en een moestuin op De Hoorneboeg is een gemeentelijk monument.

De tuinmanswoning herbergt nu een restaurant. De houten schuur/ciderij wordt ingezet als ambachtsruimte. De stenen schuur is getransformeerd tot volwaardige woning. De moestuinwoning: ’de bedrijfswoningen krijgen elk een tweeledig karakter: het ene deel voor het bedrijf, het andere deel om te wonen’. De vervallen kas is voorzien van een moderne geïsoleerde glaskap.

Ontwerp: Schoots Architecten

Breng hier uw stem uit:

Zijn niet alle tien de kandidaten zichtbaar? Gebruik dan deze link om te stemmen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.