RTL Nederland doelwit van cyberaanval; adviseert personeel thuis te werken [update]

Maarten Kolsloot/ ANP

RTL Nederland heeft sinds donderdagochtend te maken met een cyberaanval. Volgens interne berichtgeving gaat het om ransomware. Dat is op minimaal twaalf machines aangetroffen op het lokale netwerk van RTL Nederland, zo meldt het bedrijf in een intern personeelsbericht. Videoland en RTL XL ondervinden hinder van de aanval.

In een lijst met mogelijke vraag en antwoorden voor het personeel wordt de vraag gesteld: ’Wat is er precies aan de hand?’ Het bedrijf stelt dat er sprake is ’van een digitale aanval waarbij mogelijk ransomware op het kantoornetwerk van RTL Nederland’ is aangetroffen. Waar het vandaan komt is volgens de notitie ’nog in onderzoek’. RTL wil dat zoveel mogelijk mensen thuis werken. ’Dat is uit voorzorg; we willen zo min mogelijk mensen op het kantoornetwerk hebben.’

RTL adviseert zijn medewerkers om de VPN-verbinding om op het netwerk te komen niet te gebruiken. Dit in een poging het interne netwerk te beschermen. ,,In verband met een mogelijke ransomware aanval op RTL is besloten om de VPN Pulse tunnel per direct te sluiten, het is op dit moment niet mogelijk om in te loggen tot nader bericht,” stelt RTL in een interne notitie. Wel kunnen ’Office en andere cloud diensten vanuit huis’ worden gebruikt. Ook wil RTL dat er niet meer in- of uitgelogd wordt op computers en wordt werknemers gevraagd zoveel mogelijk ’vanuit huis te blijven werken’. Meerdere RTL-medewerkers bevestigen de interne communicatie en ontstane problemen.

Een woordvoerster van het mediabedrijf bevestigt tegen persbureau ANP de berichtgeving van RTL Nieuws dat er sprake is van een digitale aanval. RTL Nederland zegt met cybersecuritybedrijven, waaronder Fox-IT, bezig te zijn om de cyberaanval af te slaan.

De aanval vindt plaats op het zakelijk netwerk van het bedrijf in Hilversum. „Uit voorzorg hebben we medewerkers opgeroepen vandaag thuis te werken”, aldus de woordvoerster.

De woordvoerder van RTL Nederland liet eerder aan ANP nog weten dat het onduidelijk was of er ransomware in het spel was, maar dat blijkt dus wel het geval.

Middag

In de middag heeft de nieuwsredactie van RTL een manier gevonden om het probleem te ontwijken en toch te kunnen werken. De uitzendingen van bijvoorbeeld RTL Nieuws lijken daarmee niet in gevaar. Het gevaar van de aanval lijkt echter nog niet voorbij. ’Er wordt met man en macht gewerkt om de digitale aanval te keren en VPN weer zo snel mogelijk beschikbaar te maken,’ stelt het bedrijf in een bericht voor medewerkers. Hoe lang dat gaat duren is nog niet bekend, wordt gemeld.

Hieronder het interne personeelsbericht van RTL Nederland dat eerder op donderdag werd verstuurd:

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.