Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt licht

ANP Producties | Bron: ANP

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is weer heel licht gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 671 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeven minder dan op dinsdag en elf minder dan op maandag. Het totale aantal opgenomen patiënten schommelt nu al ruim een maand tussen de 600 en 700.

Op de verpleegafdelingen werd het iets rustiger. Het aantal coronapatiënten daar daalde met elf naar 452. Op de intensive cares kwamen er netto vier patiënten bij. De artsen en verpleegkundigen op die vleugels hebben nu 219 ernstig zieke mensen met corona onder hun hoede.

Bij 81 mensen waren hun coronaklachten zo ernstig, dat ze in de afgelopen dag in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gemiddeld bijna 74 nieuwe opnames per dag. Dat is iets hoger dan het weekgemiddelde op dinsdag, maar het is wel lager dan in de weken ervoor.

Druk

Vergeleken met een jaar geleden hebben de ziekenhuizen het bijzonder druk. Op 8 september 2020 lagen er in totaal 146 coronapatiënten in de ziekenhuizen, gemiddeld ongeveer één per ziekenhuis. Dat was aan het begin van de tweede golf. Een maand later, op 8 oktober, was de bezetting in de ziekenhuizen meer dan zeven keer zo groot geworden en behandelden ziekenhuizen 1070 coronapatiënten.

Alles bij elkaar hebben de ziekenhuizen momenteel iets meer dan 16.000 bedden beschikbaar, waarvan bijna 14.700 worden bezet door een patiënt. Dat betekent dat de ziekenhuizen iets meer dan 1400 bedden over hebben voor de opvang van nieuwe patiënten, met of zonder corona. Dat komt neer op tien tot vijftien bedden per ziekenhuis. Dat is de laagste marge sinds eind vorig jaar.

Om de druk te verdelen is eind juli besloten om de coronapatiënten weer te spreiden over het land. Op dinsdag is één persoon overgebracht naar een ziekenhuis in een andere regio. In de laatste zes weken zijn 175 mensen verplaatst en sinds het begin van de uitbraak ruim 4200 mensen

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.