Cultuursector organiseert protestactie tijdens Grand Prix; bekend Nederland steunt Vol Gas Voor Cultuur

ANP
Zandvoort

De cultuursector houdt zondag, op de derde dag van de Grand Prix in Zandvoort, een ludieke online protestactie. Via sociale media willen deelnemers ’verslag doen’ van de Formule 1-race onder de noemer Vol Gas Voor Cultuur. Daarvoor hebben ze het kanaal en de hashtag #volgasvoorcultuur in het leven geroepen.

Vol Gas Voor Cultuur moet een positieve noot hebben, benadrukt initiatiefnemer Lieven Cooiman, artistiek leider van het Flint Theater in Amersfoort. „We gaan op een grappige en positieve manier verslag doen van de race.” Onder anderen tekstschrijvers van het satirische actualiteitenprogramma Dit Was Het Nieuws werken mee aan de verslaggeving. „We hebben slogans bedacht als: ook de cultuursector op poleposition en van de grindbak naar de orkestbak.” Deze en andere teksten worden over de hele dag gedeeld via de sociale mediakanalen.

„De actie is niet bedoeld tégen de Grand Prix, maar juist voor de cultuur”, aldus Cooiman. „Toen ik vrijdag de beelden zag in Zandvoort waren we heel blij dat er zo’n fantastisch evenement kon plaatsvinden, maar er ontstaat ook woede en verbijstering.” Het voelt volgens hem als meten met twee maten, omdat bij culturele evenementen nog niet zoveel mensen mogen samenkomen. In Zandvoort komen er dagelijks zo’n 70.000 mensen samen, maar op festivals staat nog een maximum van 750 mensen volgens de coronamaatregelen.

Dubbele standaard

Cooiman is niet de enige die daarover verontwaardigd is. De afgelopen dagen was er veel kritiek over de „dubbele standaard.” De actie wordt gesteund door meer dan vijftien grote partijen in de branche. Onder andere de Popcoalitie, Alliantie van Evenementenbouwers, Kunsten ’92, Vereniging Vrije Theaterproducenten en de bioscoopkoepel NVBF staan achter de actie. Ook Unmute Us, de organisatie die de protestmarsen in diverse steden organiseerde, steunt de actie.

BN’ers

Direct na de start van de protestactie Vol Gas Voor Cultuur heeft al een groot aantal BN’ers uit de cultuursector de actie gesteund. Onder anderen Francis van Broekhuizen, Tom Egbers, Richard Groenendijk en Hans Cornelissen hebben de eerste posts van de online-actie gedeeld. Ook veel gezelschappen en theaters hebben de actie gedeeld op hun kanalen, zoals TivoliVredenburg, Holland Opera en het Radio Filharmonisch Orkest.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.