Max Verstappen wint de Formule 1, Hugo de Jonge de Formule W | commentaar

GerBen van ’t Hek

Lees mee en verplaats jezelf in het hoofd van een fervent festivalganger. Voor de tweede zomer op rij heb je in de agenda rode strepen door heel wat weekenden moeten zetten. Gevaccineerd ben je, net als je vriendengroep, maar Lowlands, Pinkpop, Down The Rabbit Hole, Awakenings en Best Kept Secret; het ging allemaal niet door.

En dus loop je op zondagochtend met de ziel onder je arm een rondje door de stad. Op zoek naar de troost van het terras. Aan een kop koffie en een appelpunt zie je twee groepen mensen voorbij trekken. De ene fanatieke groep, gehuld in blauwe Red Bull Racing-shirts en petjes met 33, is op weg naar het station. De andere ook fanatieke groep - spandoeken en gele paraplu’s - komt juist vanuit de richting van het station en is op weg naar de Dam.

Glimlachend gun je het Verstappen-legioen zijn feestje. Waarom zou je anderen het plezier willen ontnemen waar je zelf zo naar verlangt? En bovendien als de coronacurve twee weken na Zandvoort laag blijft, dan kan niemand nog een festival verbieden. Toch?

Gelijktijdig steekt het. Want die Dutch Grand Prix is gewoon ook een festival. Mét festivalcamping. Mét horecaplein. En mét artiesten als Tiësto en Davina Michelle. En ja, ook mét een beetje racen. Net de Zwarte Cross, alleen dan met vier in plaats van twee wielen.

Op je telefoon lees je, een eerste biertje besteld, dat Hugo de Jonge overweegt horeca, stadions en theaters alleen maar toegankelijk te maken voor wie een vaccinatiebewijs kan laten zien. Om de wat stokkende vaccinatiegraad door de 90 procent grens te stuwen.

Uit Zandvoort komt ondertussen een onophoudelijke stroom beelden van een feestende oranjemassa. Die ziet dat er op het nieuwe circuit helemaal geen ruimte is om in te halen en dat Max van start tot finish domineert. Heet het daarom een geplaceerd evenement?

Wat stekelig begon, is inmiddels irritatie geworden. Betalen en op naar de demonstratie! Je hebt bovendien weinig anders te doen. Opnieuw zoemt de telefoon. Een pushbericht: of je niet meer naar de stad wil komen, het is een beetje te druk bij de demonstratie, zegt de gemeente. Zandvoort druk.

Mentaal crash je in de grindbak. Max wint de Formule 1. Hugo de Jonge en Mark Rutte de Formule W: een warboel.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.