Verstappen in Zandvoort op het matje bij de wedstrijdleiding, maar geen straf

Coureur Max Verstappen (Red Bull) meldt zich bij de baancommissarissen van de Dutch Grand Prix voor een mogelijk overtreding.

Coureur Max Verstappen (Red Bull) meldt zich bij de baancommissarissen van de Dutch Grand Prix voor een mogelijk overtreding.© ANP

ANP
ZANDVOORT

Max Verstappen moest zich zaterdag melden bij de baancommissarissen van de Dutch Grand Prix in Zandvoort voor een mogelijke overtreding. Er waren echter geen consequenties, meldt teambaas Christian Horner van Red Bull. "Het is in orde. Hij zal niet worden gestraft."

De baancommissarissen van de internationale autosportfederatie FIA hebben bevestigd dat Max Verstappen geen fout heeft gemaakt. "Hij heeft bij het zien van de rode vlag onmiddellijk en op een veilige manier zijn snelheid verminderd", luidt het oordeel.

De thuisfavoriet zou vrijdag in de fout zijn gegaan tijdens de tweede vrije training. De coureur van Red Bull zou de Canadese coureur Lance Stroll van Aston Martin nog hebben ingehaald terwijl de rode vlag al uithing en de training was stilgelegd. Inhalen is dan verboden.

De Nederlander moest zich nog voor aanvang van de derde vrije training melden bij de stewards om tekst en uitleg te geven over zijn manoeuvre. In het ergste geval kon Verstappen een gridstraf krijgen, hetgeen betekent dat hij naar achteren wordt gezet in de startopstelling voor de race.

Teambaas Christian Horner kreeg zaterdag de beelden onder ogen. De training werd al snel afgebroken omdat Lewis Hamilton van Mercedes was stilgevallen door een technisch probleem. "Dit is voor het eerst dat ik het zie. Wat ik weet is dat Max meteen afremde zodra hij hoorde dat de training werd stilgelegd. Ik denk dat die andere auto al heel langzaam reed", zei hij tegen het Britse Sky.

Verstappen overtuigde de stewards ervan dat hij direct had afgeremd toen hij de rode vlag signaleerde. Hij reed op dat moment 260 kilometer per uur, terwijl de vlak voor hem rijdende Stroll slechts 110 kilometer per uur reed. Door het grote verschil in snelheid passeerde de Nederlander Stroll, maar hij deed daarbij helemaal niets verkeerd.

Sterker nog; Verstappen was volgens de stewards zo alert dat hij al van het gas af was nog voordat de rode vlag zichtbaar was.

Meer nieuws uit Sport