Verstappen geniet van 70.000 fans op tribune in Zandvoort. Lees hier alles over de laatste ontwikkelingen rond de Formule 1 [foto’s, video’s]

© AFP

Max Verstappen tijdens de tweede training.© AFP

Kimi Raikkonen op weg naar de paddock.© AFP

Max Verstappen (Red Bull Racing) voor een volle hoofdtribune in actie tijdens de eerste vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

Bezoekers van de Grand Prix komen aan op treinstation Zandvoort.© Michel van Bergen

Bezoekers rond het circuit van Zandvoort.© ANP

Fans op de tribune tijdens de eerste vrije training op het circuit van Zandvoort. Voor het eerst sinds 36 jaar wordt op Circuit Zandvoort de Formule 1-wedstrijd Dutch Grand Prix Zandvoort verreden.© ANP

Max Verstappen (Red Bull Racing) in actie tijdens de eerste vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

Rode vlag tijdens de eerste vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

Max Verstappen (Red Bull Racing) voorafgaand aan de eerste vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

Max Verstappen (Red Bull) in actie tijdens de eerste vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

Max Verstappen (Red Bull) door de Hugenholtzbocht tijdens de eerste vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

De auto van Sebastian Vettel (Aston Martin) tijdens de eerste vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

Lewis Hamilton (Mercedes AMG Petronas Motorsport) probeert zijn wagen van de baan af te drukken na pech tijdens de tweede vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

Publiek op de tribune voorafgaand aan de tweede vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

Sfeer op de tribune voorafgaand aan de tweede vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

De wagen van Nikita Mazepin (Uralkali HAAS F1 Team) wordt weggetakeld tijdens de tweede vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

Lewis Hamilton (Mercedes AMG Petronas Motorsport) stapt uit zijn wagen na pech tijdens de tweede vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

1 / 18
Internetredactie
Zandvoort

In en rondom Zandvoort is het vrijdag erg druk met bezoekers voor de F1. In dit artikel houdt de redactie je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op en rondom de Dutch Grand Prix.

19.46 uur: De Italiaanse circuitontwerper Jarno Zaffelli kan tevreden achterover leunen. De Formule 1-coureurs zijn lovend over de verbouwingen die hij heeft bedacht voor het circuit van Zandvoort. Met name de schuine helling in kombocht 3 (Hugenholtz) vonden de meeste coureurs een spectaculaire ervaring tijdens hun eerste kennismaking met het circuit in de duinen. „Uniek, het is alsof je in een rodelbaan glijdt”, oordeelde de Franse rijder Pierre Gasly van AlphaTauri.

19.35 uur: De organisatie van de Dutch GP op het circuit van Zandvoort heeft extra maatregelen genomen om te zorgen voor een betere spreiding van de bezoekers aan de Formule 1. Na de eerste vrije training ontstond achter de hoofdtribune een grote mensenmassa, volgens de organisatie veroorzaakt door een technische storing bij de kassa’s van de horecaverkooppunten. Beelden van het opeengehoopte publiek zorgden voor veel ophef op de sociale media en leidden tot kritiek vanuit onder meer de politiek en de entertainmentsector.

18.34 uur: De gemeente Zandvoort kijkt terug op een „soepel verlopen” eerste dag van het Formule 1-weekend. Buiten enkele „hele drukke piekmomenten” is het goed gegaan, zegt een woordvoerder. „Ook de uitloop lijkt heel ordentelijk te verlopen.”

Daarmee reageert de gemeente op kritiek van onder meer zorgminister Hugo de Jonge. Op beelden was te zien dat het op het Formule 1-terrein en daarbuiten druk was met grote groepen mensen die geen afstand hielden. De Jonge zei dat voor de Formule 1 dezelfde regels gelden als in andere sectoren. „Maar ik zie dat de praktijk schuurt met wat de regel is”, zo reageerde de demissionaire bewindsman op de beelden.

18.22 uur: Max Verstappen was nog niet helemaal tevreden over de snelheid van zijn Red Bull tijdens de eerste twee trainingen voor de Dutch Grand Prix, maar hij had wel genoten van de 70.000 fans op de tribunes. „Het was echt fantastisch om ze allemaal in het oranje plezier te zien hebben”, zei de Nederlandse Formule 1-troef na de tweede training op het circuit van Zandvoort, waarin hij de vijfde tijd noteerde.

17.38 uur: Ook bij het verlaten van Zandvoort staan mensen dicht op elkaar. Voor de ingang van het treinstation ontstond korte tijd een opstopping van ongeveer tweehonderd circuitbezoekers die onderweg naar huis zijn. 1,5 meter afstand houden lukte niet. Na ongeveer vijf minuten was de grootste drukte voorbij.

Eerder op de dag was het op de weg naar het Formule 1-terrein ook al druk. Vlak voor het opgaan van een loopbrug klonterden mensen samen en werd er geen afstand gehouden.

De gemeente Zandvoort zei daarop dat het om piekmomenten ging. Volgens een woordvoerder is er goed gehandeld door de handhavers op straat. „Voor een deel komt het ook aan op eigen verantwoordelijkheid van de bezoekers. En als het echt te ingewikkeld wordt, kunnen we nog opschalen.” Dat is voor de middag niet gebeurd.

Om 17.00 uur begon op de Zandvoortse boulevard een airshow. Die moet er ook voor zorgen dat mensen zich meer verspreiden.

16.55 uur: Voor de Formule 1 in Zandvoort gelden dezelfde regels als in andere sectoren, aldus zorgminister Hugo de Jonge.

„Maar ik zie dat de praktijk schuurt met wat de regel is”, zegt hij over de beelden waarop te zien is dat vele duizenden mensen door elkaar lopen op het evenement.

Een oordeel wil de demissionaire bewindsman nog niet vellen over hoe het eraan toegaat in Zandvoort. Handhaving van de regels is aan de gemeente.

(Tekst gaat door onder de foto)

Publiek achter de hoofdtribunes tijdens de eerste vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

16.11 uur: Raceliefhebbers, dagjesmensen, een groep ’vergisbezoekers’ en ook dorpsbewoners genieten van het in racesferen verkerende centrum van Zandvoort. De vele extra grote terrassen zitten nog niet vol, maar de met oranje en zwart-wit geblokte racevlaggen versierde straten bieden genoeg om naar te kijken. „Beregezellig”, volgens een stel uit Barneveld.

De twee „Formule 1-fans sinds 1980” gaan zaterdag op dag twee van het evenement naar het circuit om de kwalificatie te bekijken. Terwijl de eerste vrije trainingen op het circuit worden verreden, zitten zij gehuld in Red Bull-kleding op een van de vele terrassen in de Haltestraat, inclusief Red Bull-parasol. „Dit hadden ze jaren eerder moeten doen”, klinkt het. „We zien alleen maar blije mensen.”

Aan de overkant van de straat zijn Yentl en Vincent uit Zandvoort bier aan het drinken. Veel meer staat niet op de planning de rest van de dag. Zij vinden het leuk wat er in hun dorp gebeurt. „Het is chaos en daar hou ik van”, zegt Vincent.

Iets verderop is de stemming minder goed. De vriendengroep van Pascal uit Haarlem dacht met hun weekendtickets vrijdag al het terrein op te mogen, maar daar stak de beveiliging een stokje voor. De kaarten zijn alleen geldig voor de zaterdag en zondag. „Nu dan maar dronken worden”, zegt een balende Pascal. Naar de vrije training wordt niet gekeken op de televisie in het café. „Dat ligt nog gevoelig.”

(Tekst gaat door onder de foto)

In het dorp is het rustig tijdens de vrije trainingen.© ANP

16.08 uur: Max Verstappen heeft in de tweede vrije training voor de Grote Prijs van Nederland de vijfde tijd geklokt. De snelste ronde van de kopman van Red Bull op het circuit van Zandvoort ging in 1.11,264. De Monegask Charles Leclerc was in de Ferrari met 1.10,902 de snelste, voor zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz (1.11,056).

Ook de Fransman Esteban Ocon (Alpine) en de Fin Valtteri Bottas (Mercedes) waren sneller dan Verstappen. Zaterdag om 12.00 uur start de laatste vrije training, om 15.00 uur is de kwalificatie voor de race van zondag. Dan springen de lichten ook om 15.00 uur op groen.

De trainingen van vrijdag voor 70.000 toeschouwers waren voor de coureurs vooral belangrijk om het nieuwe circuit van Zandvoort te leren kennen. Voor het eerst sinds 1985 is de Formule 1 terug op het circuit door de duinen. Verstappen en de andere coureurs konden de twee trainingen van een uur echter niet optimaal benutten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Max Verstappen (Red Bull Racing) in actie tijdens de tweede vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

15: 30 uur: Teambaas Christian Horner van Red Bull, het team van Max Verstappen, benadrukt het belang van de kwalificatie op zaterdag voor de Grote Prijs van Nederland. Op het smalle en bochtige circuit van Zandvoort wordt inhalen vermoedelijk heel lastig. „Het wordt dus cruciaal om in de kwalificatie ’vrije’ rondes te krijgen”, zei Horner tussen de eerste twee trainingen in.

Timing is belangrijk, benadrukt Horner. Het is volgens hem zaak om in het beslissende deel van de kwalificatie op een relatief rustig moment de baan op te gaan, zodat Verstappen en zijn Mexicaanse teamgenoot Sergio Pérez weinig last hebben van de andere auto’s.

(Video van de training van Verstappen vind je hier)

„Zandvoort is een fantastisch, klein circuit. Met de kombochten en het publiek dat heel dicht op de baan zit. Het is draaien en keren. Een soort miniversie van Suzuka”, doelt Horner op het Japans circuit. „Het wordt een heel opwindend weekeinde voor de coureurs en de teams.”

Verstappen is volgens Horner gefocust, hoewel er in Zandvoort zo’n 70.000 fans op de tribunes zitten die allemaal voor de kopman van Red Bull zijn gekomen. „Max blijft zichzelf. Hij geniet van het racen in eigen land, maar zijn voorbereiding verloopt hetzelfde als voor alle andere GP’s. De steun voor Max hier is fantastisch. Maar ik denk dat hij de druk niet echt voelt.”

15.25 uur: Ook de tweede vrije training voor de Grote Prijs van Nederland op het circuit van Zandvoort is niet probleemloos verlopen. De sessie van een uur moest tot twee keer toe worden stilgelegd.

De eerste keer gebeurde dat al na een paar minuten, omdat Lewis Hamilton stilviel op de baan. De zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1 kreeg te maken met technische problemen met zijn Mercedes. „Ik heb geen power meer”, zei Hamilton over de boordradio. Hij zette zijn Mercedes stil op de baan, waarna de rode vlag werd uitgehangen, ten teken dat de sessie werd stilgelegd. De baancommissarissen konden de Mercedes daardoor van het asfalt halen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het stilvallen van Hamilton leidde in eerste instantie tot gejuich vanaf de tribunes in de duinen. De Brit is de grote concurrent van Max Verstappen in de strijd om de wereldtitel. De kopman van Mercedes heeft 3 punten voorsprong op zijn Nederlandse rivaal. Hamilton kreeg wel applaus van de duizenden fans in het oranje op de hoofdtribune toen hij lopend terugkeerde in de pits.

(Tekst gaat door onder de foto)

Nikita Mazepin (Uralkali HAAS F1 Team) stapt uit zijn wagen tijdens de tweede vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

De training werd na een oponthoud van zo’n tien minuten hervat, maar even later ging de rode vlag opnieuw uit nadat de Russische coureur Nikita Mazepin met zijn Haas-bolide in de grindbak was beland.

„Dit is belachelijk, ik kan zo geen normale rondetijd neerzetten”, mopperde Verstappen over de boordradio, nadat hij had gehoord dat hij opnieuw de pits in moest omdat de sessie tijdelijk was stilgelegd. De onderbreking duurde dit keer slechts een paar minuten.

De eerste training lag geruime tijd stil nadat de motor in de Aston Martin van Sebastian Vettel was geploft. Het duurde lang tot de bolide van de baan gehaald kon worden. De coureurs konden daardoor maar weinig rondjes rijden in de eerste sessie van een uur.

15:18 uur: Sebastian Vettel heeft alert gehandeld toen er rook uit de motor van zijn Aston Martin kwam tijdens de eerste vrije training bij de Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort. De Duitser greep de brandblusser van een baanmedewerker om brand te voorkomen en daarmee schatte hij volgens zijn teambaas Otto Szafnauer de gevaarlijke situatie goed in.

„Hij anticipeerde heel goed op de mogelijkheid van een brand en kreeg om die reden de brandblusser van een marshall.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De medewerker kon niet meteen de baan oprennen om zijn hulp aan te bieden, omdat de rode vlag nog niet uit was. Een sessie moet eerst zijn stilgelegd voordat de marshalls de baan op mogen.

De eerste training was een kwartier onderweg toen Vettel bij het inrijden van de Tarzanbocht zijn motor opblies. „Hij meldde een motorstoring aan het team en we hebben hem opdracht gegeven te stoppen bij een baanmedewerker voor het geval er brand zou uitbreken. Dat is onze routine in dit soort gevallen. We zoeken nog naar de oorzaak van het probleem”, aldus Szafnauer.

Bij aanvang van de tweede vrije training waren de monteurs nog bezig aan de auto van Vettel.

(Tekst gaat door onder de foto)

Sebastian Vettel (Aston Martin) gecrasht tijdens de eerste vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

14.24 uur: Op sociale media is opnieuw veel onbegrip ontstaan over de drukte rondom het circuit van Zandvoort. Er worden filmpjes en foto’s gedeeld waarop honderden mensen op elkaar staan of in grote groepen richting het circuit lopen.

Vanuit de entertainmentsector klinken verschillende verbijsterde reacties, zeker omdat de Formule 1-race door mocht gaan omdat publiek geplaceerd was en daardoor niet op een festival zou lijken.

„Dit was natuurlijk te verwachten en mijn beide middelvingers gaan direct naar @MinPres en @hugodejonge”, schrijft zanger Tim Knol op Twitter. „Aangezien zij die ons als sector ook al een tijdje geven mag ik ze toch ook wel even terug doen. Sukkels.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

„Heel anders dan een festival eigenlijk”, reageert presentator Tim Hofman cynisch. En ook onder anderen KINK-dj Michiel Veenstra, theatermaker Maurice Wijnen en acteur Diederik Ebbinge delen de beelden. „Geplaceerd evenement”, schrijft Ebbinge er zonder commentaar bij. „Op een stoeltje mensen!”, voegt Veenstra eraan toe. „Denk dat er maar 1 stoeltje stond dan of zo?”, vraagt presentator Arjen Lubach zich af.

Lees ook: Circuitdirecteur schrikt niet van de mensenzee: ’Er zijn wat leerpuntjes, dat is logisch’

De entertainmentsector is al langer ontevreden over de gang van zaken rond de Formule 1. Er is veel onbegrip dat het race-evenement wel door kan gaan terwijl festivals verboden blijven.

Maar Ritty van Straalen, CEO van festivalorganisator ID&T, zegt er „blij van te worden die grote horden mensen te zien die op weg zijn naar de Formule 1.”

ID&T is het bedrijf achter evenementen als Mysteryland, Awakenings en Thunderdome. Het bedrijf sprak eerder wel kritisch over de aanhoudende beperkingen in de evenementensector. De organisatie spande een kort geding aan tegen de Staat in een poging de maatregelen op te heffen, maar trok dat later weer in, vanwege gebrek aan juridische grond.

ID&T-baas Van Straalen noemt het vrijdag „fantastisch dat zulke aantallen mensen weer kunnen.” Dat geeft hoop voor de entertainmentsector, vindt hij. „Mooi om zo veel mensen bij elkaar te zien die zich zichtbaar verheugen op iets dat ze met elkaar gaan beleven. We wensen F1 een mooi zonnig weekend!”

Lees ook: ’Duizend extra besmettingen door Grand Prix’

14.07 uur: De NS heeft vrijdagochtend, tot 12.30 uur, ruim 27.000 racefans naar Zandvoort vervoerd. Dit zijn er meer dan verwacht. Volgens een woordvoerster ging het spoorwegbedrijf uit van zo’n 23.000 reizigers.

Het vervoeren van de grote aantallen mensen verliep volgens de NS soepel. Formule 1-fans kleurden de stations oranje en blauw. „Het was echt een feestje”, zegt de woordvoerster. „De stemming zat er goed in.”

Sinds 07.30 uur rijden twaalf treinen per uur vanaf Amsterdam Centraal naar Zandvoort, en ook weer terug. De NS laat fans gedoseerd toe tot de treinen. Daardoor blijft er ook ruimte voor mensen die op stations tussen Amsterdam en Zandvoort opstappen.

Door de forse uitbreiding van de NS-dienstregeling vanwege de Grand Prix in Zandvoort, die vrijdag begon met vrije trainingen, kunnen per uur 10.000 treinreizigers naar de badplaats worden gebracht. Vanaf het station is het zo’n tien tot vijftien minuten lopen naar het circuit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: Laura (72) zat om half zeven al in haar voortuin in de Van Speijkstraat in Zandvoort, mensen te kijken. ’Het is zo leuk joh, die deinende massa’

13.29 uur: Het was vrijdag richting het Formule 1-circuit in Zandvoort „op piekmomenten even heel druk.” Dat zegt een woordvoerder van de gemeente. Inmiddels hebben de meeste raceliefhebbers hun plek op de tribunes gevonden en is het „veel en veel rustiger.”

Op straat staan handhavers die de bezoekers aanwijzingen geven. Ook zitten er stewards op hoge scheidsrechtersstoelen en staan er borden om mensen te wijzen op de afstandsmaatregel. Volgens de gemeente wordt er goed toegezien en is er goed gehandeld door de mensen op straat. „Voor een deel komt het ook aan op eigen verantwoordelijkheid van de bezoekers. En als het echt te ingewikkeld wordt, kunnen we nog opschalen.”

De vergelijking met festivaldrukte wil de woordvoerder niet maken. „Het is hetzelfde als de in- en uitstroom bij een voetbalstadion die heel druk kan zijn. Het is absoluut geen festival.”

Lees ook: Fietskaravaan bereikt probleemloos Zandvoort. Ook al zitten veel F1-fans voor het eerst weer op een rijwiel

(Tekst gaat door onder de foto)

Bezoekers van de Grand Prix komen aan op treinstation Zandvoort.© ANP

12.43 uur: Lewis Hamilton heeft in de eerste vrije training voor de Dutch Grand Prix de beste tijd gereden. De wereldkampioen van Mercedes klokte 1.11,500 op het 4,2 kilometer lange circuit van Zandvoort. Hij was nipt sneller dan thuisfavoriet Max Verstappen, die in zijn Red Bull de tweede tijd noteerde en slechts 0,097 seconde toegaf op Hamilton. De Spanjaard Carlos Sainz zette in zijn Ferrari de derde tijd neer.

Voor het eerst in 36 jaar was het gebrul van de Formule 1-auto’s weer te horen op het circuit in de Noord-Hollandse duinen. Bijna 70.000 mensen op de tribunes waren daarvan getuige.

Het oponthoud doordat Vettal zijn motor opblies, was een tegenvaller voor de fans, maar ook voor de overige negentien Formule 1-coureurs, die daarna slechts 6 minuten over hadden om te oefenen op de baan.

(Tekst gaat door onder de foto)

Fernando Alonso tijdens de training.© AFP

Zij maakten van die korte tijd gebruik om toch nog een snelle ronde op de klok te zetten. Hamilton reed een foutloos rondje over het glooiende asfalt en niemand kon aan de tijd van de regerend wereldkampioen tippen. Ook Verstappen niet, die zijn fans nog wel even liet genieten van een laatste snelle ronde, waarin hij voluit ging ondanks dat al zijn concurrenten al aan het uitrijden waren.

Voor de twintig Formule 1-coureurs was het de eerste echte kennismaking met het vernieuwde circuit van Zandvoort. Ze waren vooral nieuwsgierig naar de twee nieuw aangelegde kombochten (Hugenholtz en Arie Luyendijk), waar het asfalt op een steil hellend vlak ligt. Ze zijn uniek in de wereld.

De coureurs komen vanaf 15.00 uur nogmaals in actie, in de tweede vrije training. Ze zullen hopen dan wel een vol uur te kunnen rijden.

(Tekst loopt door onder de video)

Lees ook: Drie generaties, elf man sterk: de familie Greeven geniet van de Formule 1

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

11:52 uur: De eerste vrije training voor de Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort heeft meer dan een half uur stilgelegen. De oorzaak was een kapotte motor bij de Duitser Sebastian Vettel.

Hij moest na een kwartier rijden al zijn Aston Martin na het uitkomen van de Tarzanbocht aan de kant zetten. De coureur zag ook rook uit de achterkant van zijn auto komen en probeerde met een brandblusser de boel te doven.

(Tekst loopt door onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Pas toen de rode vlag uitging, mochten baanmedewerkers het circuit op om te helpen. Het duurde lang voordat de training kon worden hervat omdat er bijzonder voorzichtig werd gehandeld met de donkergroene bolide van Vettel. Er waren vermoedelijk zorgen over de veiligheid.

Het lange oponthoud is een grote tegenvaller voor de overige negentien Formule 1-coureurs, omdat er nauwelijks nog tijd over is om te oefenen op de baan. Voor de coureurs is het de eerste kennismaking met het vernieuwde circuit. Ze willen dan vooral op zoek gaan naar de beste afstelling van hun auto op de glooiende en bochtige baan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

11:09 uur: De politie in Zandvoort is extra alert op mogelijk verkeer dat via het strand komt, zegt burgemeester David Moolenburgh. Dat is nadat vrijdagochtend ongeveer tien boeren vanuit Noordwijk over het strand de entree van het Formule 1-circuit in Zandvoort wisten te bereiken, terwijl alle wegen naar de kustplaats zijn afgesloten.

Lees ook: Boerenprotest bij circuit Zandvoort beëindigd

De boeren waren gekomen om aandacht te vragen voor „het lastige parket” waarin zij momenteel zitten wegens stikstofrestricties, aldus een van de demonstranten. „We worden op de rem gezet, de vergunningsverlening komt niet meer op gang”, lichtte zij toe.

Ook maakten ze bezwaar tegen het kort geding dat milieubeweging Mobilisation for the Environment (MOB) eerder aanspande tegen de Formule 1-race vanwege stikstof. Volgens de boeren moet de race „gewoon kunnen.”

De burgemeester zegt dat de boeren kort na het toespreken van de media zijn vertrokken. De politie had de situatie volgens Moolenburgh onder controle.

11:04 uur: Het is aan Zandvoort om de drukte in de gemeente door de Formule 1-race in goede banen te leiden, vindt demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus. De zogeheten lokale driehoek - de burgemeester, politie en justitie - is daarvoor verantwoordelijk, zegt hij naar aanleiding van een vraag over drommen mensen op straat die naar het circuit lopen. Foto’s daarvan staan op social media.

Lees ook: Op weg naar de Formule 1 is anderhalve meter afstand houden niet te doen

(Tekst gaat door onder de foto)

© Ramon van Flymen

„In onze democratie ligt de besluitvorming en uitvoering bij de gemeente. Daar moet ik me niet in gaan mengen nu. Plannen zoals die gepresenteerd zijn, duiden erop dat men het zeer strak gaat aansturen”, zei Grapperhaus voorafgaand aan de ministerraad.

„Ik heb vernomen dat men daar in Zandvoort zeer bovenop de maatregelen zit, om te kijken of die goed worden nageleefd. Ik begrijp ook dat sponsoren zich dat ook zelf gaan aantrekken.” De minister wijst erop dat de Formule1-race een geplaceerd evenement is. „Mensen worden dus geacht op hun stoel te blijven zitten.”

De minister gaat niet naar Zandvoort dit weekend, hoewel hij het een „prachtig spektakel” noemt en het in de jaren zeventig op de voet volgde. „Het klinkt saai, maar ik ben dit weekend gewoon aan het werk, vanwege de voorbereiding van Prinsjesdag.”

Lees ook: Om zeven uur geland op Schiphol, nu in de trein naar Zandvoort: ’Allemaal om Max Verstappen te zien, natuurlijk’

© Ramon van Flymen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport