Vliegtuig met 184 evacués uit Afghanistan aangekomen op Schiphol

ANP Producties | Bron: ANP

Op Schiphol is dinsdag om 08.40 uur een chartervlucht aangekomen met aan boord 184 evacués uit Afghanistan, bevestigen de luchthaven en Defensie. Negen passagiers hebben een Nederlands paspoort.

Onduidelijk is welke nationaliteit de andere passagiers hebben. Ook is niet bekend of onder hen mensen zijn met Nederland als eindbestemming. Het door Defensie ingehuurde toestel was vertrokken uit Islamabad in Pakistan en zou eigenlijk rond 07.30 uur aankomen, zei het ministerie maandag nog. Waarom het toestel vertraagd was, is niet duidelijk.

Dinsdagochtend is de twaalfde evacuatievlucht vanuit Kabul naar Islamabad uitgevoerd. In de C-130 zaten 137 passagiers, onder wie een onbekend aantal Nederlanders. Maandagavond vertrok de elfde evacuatievlucht, ook een C-130, met 142 passagiers. De tiende evacuatievlucht vertrok maandagochtend vanuit Kabul, met aan boord 94 passagiers.

Maandag kwam een chartervlucht met 129 evacués uit Afghanistan aan op Schiphol. Achttien inzittenden van dat toestel, dat vertrok vanaf de luchthaven van de Georgische hoofdstad Tbilisi, hadden een Nederlands paspoort. Van de rest was niet duidelijk welke nationaliteit ze hadden en of onder hen mensen waren met Nederland als eindbestemming.

Defensie gebruikt de vliegvelden in Islamabad en Tbilisi als luchtbrug. Evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul landen eerst in een van de twee hoofdsteden, waarna overgestapt wordt op grotere vliegtuigen die naar Nederland vliegen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.