Schaatsers in zomertijd: Bart Hoolwerf bij NK inlineskaten afgetroefd door oud-ploeggenoot Gary Hekman

Bart Hoolwerf in actie als inlineskater namens Team Jumbo Visma, tijdens een baanwedstrijd in Heerenveen begin mei.© Archieffoto

Nico Vink
Utrecht

Schaatser Bart Hoolwerf is zaterdag tweede geworden op het NK marathon inlineskaten. In de eindsprint moest hij zijn meerdere erkennen in Gary Hekman.

Ondanks het mislopen van de titel was de Eemdijker content met zijn tweede plaats, al had hij zijn oud-ploeggenoot graag verslagen. ,,Hij is gewoon een klasbak. Ik had misschien iets zuiniger moeten rijden, waardoor ik in de sprint iets over zou hebben gehad. Maar dat is altijd achteraf, daar heb ik nu niets aan.”

Hoolwerf (23) is zeer te spreken over zijn overstap naar de schaatsploeg van Team Jumbo Visma. Hij heeft dan ook geen spijt het feit dat hij de vriendenploeg van AB Vakwerk heeft verlaten voor een nieuwe werkgever. ,,Dit is anders, niet te vergelijken zo professioneel. Ik ben nu al super terwijl de winter nog moet beginnen. Ik moest gewoon instappen toen ze me benaderden. Ik wil naar de mass-start op de Winterspelen, volgend jaar in Beijing. Dat zal niet makkelijk worden, want het heeft ook te maken met de hoeveelheid aanwijsplekken.”

Noodweer

De goede vorm had Hoolwerf twee weken terug ook al te pakken, toen hij in Rotterdam op de inlineskates Nederlands kampioen op de puntenkoers werd. Daar hoopte hij een dag later ook de marathontitel te pakken, maar in de laatste ronde barstte een hevig noodweer met onweer los. De jury besloot daarop de koers te staken. ,,Doorrijden kon echt niet. Het was een chaos.”

Omdat er op dat moment op het parcours rondom Ahoy nog maar dertien man rondreden, waren zij ook de enigen die twee weken later in Utrecht aan het herkansings-NK mee mochten doen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal