Snelle spitsbussen vanuit het Gooi naar Amsterdam Zuid en Utrecht Science Park gaan vanaf maandag rijden

Mirjam van Twisk
Hilversum

Twee nieuwe spitsbussen gaan vanaf maandag vanuit het Gooi zorgen voor snelle OV-verbindingen naar Amsterdam Zuid en het Science Park in Utrecht. Met name studenten zullen van deze nieuwe lijnen profiteren.

Buslijn 221 brengt reizigers vanuit het Gooi sneller dan tot nu toe rechtstreeks naar Amsterdam Zuid. Hierdoor worden met name de RAI, de Vrije Universiteit en VU Medisch Centrum met het OV beter bereikbaar. Lijn 221 start als spitsverbinding die in de ochtendspits om het half uur zes ritten maakt en ’s middags acht ritten. Busvervoerder Transdev (moederbedrijf van Connexxion) streeft ernaar om de spitslijn in de loop van de komende jaren (de concessie loopt tot 2030) om te vormen tot een frequenter rijdend R-net 321. Opstappen kan in Huizen, Blaricum (Tergooi), Naarden, Muiden.

De introductie van lijn 221 was eigenlijk voorzien voor december 2022. Maar na overleg met de provincie Noord-Holland is het startmoment dik een jaar naar voren gehaald. De dienstregeling van lijn 221 zal, bij de start, uitgevoerd worden met de huidige dieselbussen. In de loop van volgend jaar worden die, net als andere Transdev-bussen in ’t Gooi, vervangen door elektrische bussen.

Gelijktijding met de introductie van lijn 221 gaat maandag ook lijn 200 tijden. Deze spitsbus rijdt tussen Huizen en het Utrecht Science Park. De lijn begint bij het busstation van Huizen en rijdt dan over ’t Merk via de A27 naar Utrecht. Het is steeds de bedoeling geweest dat lijn 210 in de toekomst over de nog aan te leggen HOV-lijn ook de nieuwe HOV-halte in Blaricum zou gaan aandoen. Daarvoor werd gekozen op uitdrukkelijk verzoek van Blaricum. Inmiddels is Blaricum daar echter anders over gaan denken. Onder druk van aanwonenden van die HOV-lijn probeert de gemeenteraad lijn 200 nu op ’t Merk te houden. Een definitief besluit daarover is echter nog niet genomen, zo laat Transdev desgevraagd weten.

Op de nieuwe spitslijnen kunnen reizigers gebruik gaan maken van een nieuwe reisproduct van Transdev, ’Gooi en Vechtstreek Voordeel’. Dat voordeelsysteem maakt het mogelijk door heel Nederland per OV te reizen zonder dat er saldo staat op de OV-chipkaart. Betalen gebeurt maandelijks achteraf. Ook is het mogelijk voor korting te sparen op alle busreizen met Transdev in de regio Gooi en Vechtstreek.

Meer info op www.transdev.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.