Twee waterbuffeltjes geboren in nieuw natuurgebied bij Muiden. Of zijn het er soms drie? Kudde is ingehuurd als beheerders van Waterlandtak-West

Een van de twee kalfjes die in het nieuwe natuurgebied bij Muiden zijn geboren.

Een van de twee kalfjes die in het nieuwe natuurgebied bij Muiden zijn geboren.© Foto: Provincie Noord-Holland

Eddie de Paepe
Muiden

In het natuurgebied Waterlandtak-West in Muiden zijn waterbuffeltjes geboren. Het gaat in ieder geval om twee kalfjes. Hoogstwaarschijnlijk is er ook een derde, dat zich nog verscholen houdt tussen de bomen en begroeiing.

Een kudde van acht volwassen dieren leeft sinds dit voorjaar in het nieuwe natuurgebied, dat is aangelegd door de provincie Noord-Holland. De waterbuffels ’beheren’ daar de natuur: ze grazen ongewenste snelle begroeiing (zoals wilgen) kort, zodat het water open blijft en bijzondere bloemen en planten de ruimte krijgen.

Wouter Slors van FREE Nature beheert de kudde en ontdekte de kalfjes als eerste. ,,Ongeveer een maand geleden zonderde de eerste buffel zich af om te kalven”, vertelt hij. ,,Ongeveer twee weken is ze ’kwijt’ geweest. Terwijl de kudde vooral aan de Maxis-kant zat, bleek zij in de hoek bij Muiden te zitten. Na die twee weken sloot zij zich weer bij de kudde aan, met kalf.” Kort daarna is er op vergelijkbare wijze nog een kalfje geboren. Het zijn de eerste twee waterbuffels die in de Waterlandtak-West geboren zijn.

Derde kalf

De begroeiing is in deze tijd van het jaar op het hoogtepunt, waardoor het lastiger is om alle waterbuffels meteen te vinden, meldt de provincie. Overdag verblijven ze vaak in de schaduw van het bos, stelt Wouter Slors. ,,Om de bewegingen van de dieren te volgen en omdat er ook in de nacht en schemering bewogen wordt, hebben we op initiatief van vrijwilliger Jan Portengen bij de tunnel onder de weg door een rulle plek gemaakt. Hier harken we de pootafdrukken steeds weg, om de beweging van de kudde te volgen. Vorige week zagen we aan de oostkant van de tunnel afdrukken van een waterbuffel. En een dag later weer, maar nu van een volwassen buffel met ernaast kleine hoefjes, richting westkant. Een derde kalf ligt dus voor de hand, maar we hebben het nog niet met onze eigen ogen kunnen zien.”

Zelf kijken

De kudde waterbuffels wordt regelmatig gecontroleerd door FREE Nature maar leeft verder zoveel mogelijk zelfstandig en in rust. Het natuurgebied is dan ook niet toegankelijk voor bezoekers, benadrukt de provincie. Wie toch wil kijken kan terecht op het oostelijk deel, bij de Carpoolplaats Muiden. Hier heeft de provincie een verhoogd uitkijkpunt gemaakt, met een informatiebord. Of vanaf het fietspad Maxisweg, naast het westelijk deel. Bezoekers wordt geadviseerd een verrekijker mee te nemen. En een dosis geduld, want de begroeiing is hoog en ook de beheerders moeten soms goed zoeken.

(tekst gaat door onder de foto)

Sporen van een bever.

Sporen van een bever.© Foto: Provincie Noord-Holland

Waterlandtak-West

In vijf jaar tijd onderzoekt de provincie Noord-Holland samen met Staatsbosbeheer of met natuurlijke begrazing de natuurverbinding en biodiversiteit in Waterlandtak-West kunnen worden versterkt. Het gebied is een voormalige snelweg, heringericht tot natuur. Het waterrijke terrein vormt de schakel tussen het Naardermeer en Waterland ten noorden van Amsterdam. Met deze nieuwe waterverbinding wil de provincie het leefgebied van bijzondere planten en dieren vergroten. Met name de otter en ringslang gaan naar verwachting profiteren van deze verbinding door het water. Deze zomer werd al een bever gespot.

Zwemmen

De waterbuffels grazen de begroeiing weg en kunnen goed zwemmen. Zij verplaatsen zich tussen eilandjes en maken onderweg nieuwe paden en poeltjes door de drassige gebieden. Daarmee houden ze de natte verbindingszone open voor andere dieren en creëren ze ’micro-milieus’. De waterbuffels onderhouden dus niet alleen het gebied, stelt de provincie, ze zijn ook de ’bio-engineers’ die het gebied gaan vormgeven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.