Word als Harrie. Word als Sifan. Maar word toch ook vooral een beetje als Abdi Nageeye | commentaar

Abdi Nageeye, zilveren held van Nederland.

Abdi Nageeye, zilveren held van Nederland.© Foto AP/Shuji Kajiyama

Jeroen Haarsma

Tijdens de Olympische Spelen staan nieuwe sporthelden op. Ook dit jaar. Vaak heeft die heldenstatus te maken met een gouden prestatie. Soms ook niet.

Het aantal nieuwe rolmodellen voor jeugdige sporters is talrijk na ’Tokio’, maar uiteraard springen met name baanwielrenner Harrie Lavreysen en atlete Sifan Hassan eruit. Beiden veroverden twee keer goud en één keer brons. Dat zijn prestaties die jonge sporters inspireren. Dat is prettig, want Nederland verkeert - mede door de pandemie - in een ’bewegingscrisis’.

Jongeren aan het sporten krijgen was al een maatschappelijke uitdaging, maar door de lange periode van ’ophokken’ speelt sport een nog belangrijkere rol. Het valt daarom te hopen dat politici, die nu zo trots zijn op ’onze’ sporters, beseffen dat zo’n olympische triomftocht niet uit de lucht komt vallen. Onze nieuwe iconen zijn gevormd in de bodem van de sportpiramide - de breedtesport.

Kleine wieler- en atletiekclubs in Nederland leden grote verliezen door de pandemie. De komende periode is het van belang die clubs overeind te houden, zodat jongeren kunnen sporten én er ook in de toekomst olympische helden opstaan. Overigens hing niet bij alle helden in Tokio goud om de nek. Soms is het niet de kleur van een medaille die een rolmodel definieert.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de slotdag van de Spelen liep Abdi Nageeye naar olympisch zilver. Na ruim veertig kilometer in de bloedverzengende hitte zette hij aan voor zijn slotmeters van de marathon, in de wetenschap dat hij een grandioze prestatie ging leveren. Toch gingen zijn gedachten tijdens die laatste meters niet uit naar zijn eigen roem. Hij dacht aan de man vlak achter hem, die vierde dreigde te worden. Met zijn laatste krachten loodste Nageeye zijn trainingsmaatje, de Belg Bashir Abdi, naar olympisch brons.

Onze chef de mission Pieter van den Hoogenband noemde het ’true sportmanship’. Abdi Nageeye toonde in de straten van Sapporo menselijkheid op de laatste meters van zijn martelgang . Natuurlijk dromen veel sportende kinderen van een gouden medaille. Een mooie droom. Word als Harrie. Word als Sifan. Maar word toch ook vooral een beetje als Abdi.

Bashir Abdi (R) en Abdi Nageeye samen na de finish.

Bashir Abdi (R) en Abdi Nageeye samen na de finish.© Foto AFP

Meer nieuws uit Sport