Estafettevrouwen nipt door naar finale 4x100 meter in Tokio [video]

ANP
TOKIO

De Nederlandse estafettevrouwen op de 4x100 meter zijn bij de Olympische Spelen in Tokio nipt doorgedrongen tot de finale. Het kwartet Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney eindigde in de heat als vijfde in 42,81. Die klassering betekende geen rechtstreekse toegang tot de eindstrijd, maar de tijd behoorde tot de twee tijdsnelsten en leverde alsnog een finaleplaats op. De finale van de 4x100 meter voor de vrouwen is vrijdag.

De wissel tussen Visser en Schippers liep niet goed. Tweevoudig wereldkampioene 200 meter Schippers, die in Tokio niet de finale wist te halen van dat nummer, vertrok iets te vroeg en moest inhouden om het stokje van Visser over te nemen.

De 42,81 was langzamer dan het Nederlands record van 42,04 uit 2016, waarmee de ploeg destijds in Amsterdam de Europese titel veroverde. Op de Spelen van Rio in 2016 ging het mis in de series bij een wissel tussen startloopster Jamile Samuel en Schippers. Samuel ontbrak in Tokio in de series vanwege een hamstringblessure.

Engeltje op schouder

"Er zat een engeltje op mijn schouder", zei Schippers, die iets te vroeg vertrok en moest inhouden om op tijd het stokje in het wisselvak over te nemen. "Ik denk dat ik in de finale iets langer moet wachten; ik was een 'split second' te vroeg weg. Dat moet net iets anders in de finale. We hebben er vaak op geoefend, dus dat moet goed komen", zei de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter, die in Tokio de finale niet wist te halen van dat sprintnummer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Gelukkig zette Dafne de rem er niet te hard op, waardoor we wel snelheid hielden en niet te veel tijd verloren. Maar we hebben het wel spannend gemaakt" zei Visser, de nummer vijf uit de olympische finale op de 100 meter horden. Het viertal, met Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney als derde en vierde loopster, schreeuwde het uit van blijdschap toen ze zagen dat hun tijd nog net genoeg was. Het verschil met Italië was 3 honderdsten.

De Nederlandse estafettevrouwen eindigden in de olympische finale van 2012 in Londen als zesde. Op de Spelen van Rio in 2016 misten de vrouwen de finale. Het ging toen mis in de series bij een wissel tussen startloopster Jamile Samuel en Schippers. Samuel kon niet meedoen in Tokio vanwege een hamstringblessure.

Meer nieuws uit Sport