Zo vaak meedoen als je kan, is ook een olympische gedachte. Wat is de top 5 van de opvallendste sporters met de meeste Spelen op hun naam?

Turnster Oksana Tsjoesovitina (46) deed in Tokio mee aan haar achtste en laatste Spelen.

Turnster Oksana Tsjoesovitina (46) deed in Tokio mee aan haar achtste en laatste Spelen.© Foto AFP/Loic Venance

Kees van Dalsem
Tokio

De Olympische Spelen is niet alleen het hoogste podium voor jonge goden en godinnen; als je goed genoeg bent, ben je op hele jonge of iets latere leeftijd ook nog welkom. De Australische amazone Mary Hanna (64) is de oudste atlete in Tokio, terwijl de 12-jarige Syrische tafeltennisster Hend Zaza de jongste is. Zo kan je meerdere malen meedoen aan het internationale sportspektakel. Wat is de top 5 van opvallendste sporters die het vaakst meededen aan de zomerspelen?

5. Oksana Tsjoesovitina (8)

De Oezbeekse Oksana Tsjoesovitina (46) is de eerste turnster die acht keer uitkwam op de Spelen: in Tokio kwam ze niet door de kwalificaties. Ze deed dat ook nog eens onder drie verschillende vlaggen. Als lid van de ploeg van de voormalige Sovjet-Unie maakte ze in Barcelona in 1992 haar debuut en won ze goud in de landenwedstrijd. Daarna deed ze drie keer mee voor Oezbekistan. Ze specialiseerde zich op de sprong, waarop ze als Duitse in 2008 in Peking een zilveren medaille won. In 2012 werd ze met die nationaliteit vijfde in Londen. De laatste twee olympiades kwam ze weer uit voor Oezbekistan met als doel om een medaille te winnen voor haar moederland. Ze heeft nu echter een punt achter haar carrière gezet.

4. Anky van Grunsven (6)

Anky van Grunsven (53) is met acht olympische medailles (waarvan drie gouden) niet alleen de meest succesvolste Nederlandse olympiër op de zomerspelen, ze is ook nog eens de Nederlandse sporter die - samen met schutter Eric Swinkels - het vaakst meedeed. Want Anky was 20 toen ze in 1988 in Zuid-Korea voor het eerst als dressuuramazone op de Spelen in actie kwam. Daarna volgenden nog vijf olympiades.

3. Durward Knowles (8)

Zeiler Sir Durward Knowles (1917-2018) deed in 1948 als Brit voor het eerst mee aan de Spelen in de Star-klasse. Daarna volgde nog zeven deelnames voor de Bahama's, de eilandengroep waar hij was geboren. Knowles werd olympisch kampioen in de Star-klasse in 1964, maar dat is niet waarom hij in dit lijstje staat. Er zat namelijk veertig jaar tussen zijn eerste en laatste deelname. Knowles was 71 toen hij in 1988 aan zijn laatste olympiade begon.

2. Birgit Fischer (6)

De (Oost-)Duitse kanovaarster Birgit Fischer (59) deed ’maar’ zes keer mee aan de Spelen, ze is met acht gouden plakken (twaalf in totaal) wel de meest succesvolle in dit lijstje. Ze kwam van haar achttiende tot haar 42e uit op het hoogste podium. Ze won op elk toernooi waaraan ze meedeed ook nog eens een medaille.

1. Ian Miller (10)

De kampioen is ’Captain Cananda’ Ian Miller (74). Hij deed van 1972 tot 2012 als springruiter tien keer mee aan de Olympische Spelen. Succesvol was Miller ook nog op late leeftijd. In 2008 in Peking won Canada zilver bij de landenwedstrijd. Hij kan nog worden bijgehaald door de Georgische schutter Nino Salukvadze (52), die na Tokio op negen deelnames staat.

Meer nieuws uit Sport