Maikel van der Vleuten pakt brons. Maar wat heeft Beauville gewonnen? | column [video]

Maikel van der Vleuten coacht Beauville Z naar het brons in Tokio.

Maikel van der Vleuten coacht Beauville Z naar het brons in Tokio.© Foto AFP

Richard Walraven
Tokio

Springruiter Maikel van der Vleuten pakt brons. Een mooie prestatie, die ongetwijfeld verdiend zal zijn met veel toewijding en heel hard werken. Aan de prestatie van Maikel van der Vleuten wil ik niets af doen. Een knap staaltje werk.

Toch steekt er iets bij mij als ik zo’n bericht lees. Misschien heeft het te maken met de uitspraak van voetbaltrainer Co Adriaanse, die naar mijn smaak een van de mooiste in de rijke verzameling sport-oneliners is: ’Een goed paard is nog geen goede ruiter’. Co bedoelde met zijn uitspraak dat een goede sporter nog geen goede coach is.

En daar precies steekt het hem voor mij. Want Maikel van der Vleuten is in onze succesvolle bronzen combinatie in mijn optiek niet de sporter. Maikel is de coach. Hij heeft weliswaar een zekere - niet te onderschatten wellicht - lichamelijke bijdrage geleverd. Maar de echte sporter die deze plak heeft gewonnen is het paard.

Beauville Z heeft de grote fysieke prestatie en trainingsarbeid geleverd die tot dit succes heeft geleid. Dat het zilver is gewonnen door een 49-jarige Zweed, Peder Fredricson, zegt wat dat betreft genoeg. Zelfs Usain Bolt is op die leeftijd geen zilveren sprinter meer.

Eigenlijk zouden we dus moeten zeggen: Beauville Z pakt brons. Wellicht zou de onderkop kunnen luiden: goed bijgestaan door Maikel van der Vleuten. Helaas zal het er waarschijnlijk nooit van komen dat we zo geëmancipeerd raken.

Dus schenken we de credits en revenuen aan de ruiter. Maikel heeft brons gepakt en het is hem gegund. Maar wat ik me dan altijd afvraag: wat heeft Beauville Z, degene die de grootste fysieke prestatie heeft geleverd er aan overgehouden? Behalve dan een waanzinnig seksleven om zijn eigenaar aan een enorme hoeveelheid nakomelingen (lees: geld) te helpen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport