Van Gaal voor derde keer bondscoach van Oranje

© ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

ANP
Zeist

Louis van Gaal is voor de derde keer aangesteld als bondscoach van het Nederlands elftal. De bijna 70-jarige trainer wist Oranje niet naar het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea te leiden. Onder zijn leiding eindigde de nationale ploeg na een mislukt EK van 2012 als derde op de WK van 2014 in Brazilië.

Van Gaal komt op gelijke hoogte met Dick Advocaat, die Oranje ook driemaal onder zijn hoede had. Rinus Michels was viermaal bondscoach van het Nederlands elftal.

Van Gaal was in 2016 voor het laatst actief als trainer. Twee dagen na de winst van de FA Cup maakte Manchester United bekend dat het op zoek ging naar een nieuwe coach. De oud-trainer van Ajax, FC Barcelona, AZ en Bayern München was de afgelopen jaren actief als analist op televisie.

In 2019 sprak verslaggever Theo Brinkman met Louis van Gaal, onder meer over zijn toekomst. Lees dat interview hier.

Van Gaal vertelde twee jaar geleden dat hij zijn loopbaan als trainer had beëindigd. Toch liet de Amsterdammer vorig jaar weten dat hij beschikbaar was om Ronald Koeman bij Oranje op te volgen. De KNVB benaderde hem niet en koos uiteindelijk voor Frank de Boer.

Van Gaal is alweer de zesde bondscoach in zeven jaar bij het Nederlands elftal. Hij werd na het WK van 2014 opgevolgd door Guus Hiddink. Vervolgens werden Danny Blind, Dick Advocaat, Ronald Koeman en De Boer aangesteld bij Oranje.

Meer nieuws uit Sport