Al die petten op het hoofd van Jacques Brinkman, je zou haast geneigd zijn te zeggen: bierbrouwer blijf bij je ketel | column

Tim, Thierry en Jacques Brinkman in brouwerij De Uddelaer.

Tim, Thierry en Jacques Brinkman in brouwerij De Uddelaer.© Foto Orange Pictures

Robert Toret

Met verbazing én verbijstering keek ik zondagavond naar de uitzending van ’De Oranjezomer’. Daar zat Jacques Brinkman, oud-hockeyinternational en winnaar van olympisch goud in 1996 en 2000.

Als analist, maar ook als vader. Zoon Thierry maakte in Tokio deel uit van het Oranje dat roemloos de aftocht blies, door in de kwartfinale tegen Australië uitgeschakeld te worden na shoot-outs. De ploeg van Max Caldas maakte in de groepsfase al een povere indruk, met kansloze nederlagen tegen België en Duitsland.

Brinkman liet zijn licht schijnen op de flinke kater, door te stellen dat er ’iets niet goed zit’ in de groep. „En dat wil ik toch even illustreren aan de hand van een paar appjes”, kondigde hij aan. Voor presentatrice Hélène Hendriks reden om nog een poging te doen om haar gast tot inkeer te brengen: „Mag dat?”

Een gewaarschuwd man telt voor twee, echter niet in het geval van ’Sjek’. Hij bekende het niet gevraagd te hebben, maar tóch te doen. „Ik ben eventjes dé analist.”

Vervolgens las hij privé-berichtjes voor die Thierry hem stuurde na de deceptie tegen Duitsland, waarbij de afzwaaiende Caldas er niet bepaald goed van af kwam. Het leverde hem een stortvloed aan kritiek op. Daarop volgde de mea culpa. Op Twitter ging hij door het stof: „Excuses, vooral aan mijn zoon.”

Ik leerde de Brinkmannen - ook jongste zoon Tim, die bij Spakenburg voetbalt - eind december kennen op de Veluwe. Daar runt Jacques Brouwerij De Uddelaer, gevestigd in het prachtig gelegen voormalig koetshuis van Kasteel Staverden. Tijdens het interview toonde hij zich niet alleen een betrokken vader, maar van binnen ook nog altijd topsporter: „Ik wil ’olympisch kampioen’ bierbrouwen worden. Waarom zou ik niet net zo groot als Heineken kunnen worden?”

Vader, topsporter, analist. Al die petten, je zou haast geneigd zijn te zeggen: bierbrouwer blijf bij je ketel.

Meer nieuws uit Sport