Olga Commandeur geniet van prestaties van ’opvolgster’ Femke Bol. ’Ze loopt zo makkelijk’ [video]

Femke Bol kijkt zelfverzekerd in de camera voor de start van de halve finale van de 400 meter horden.

Femke Bol kijkt zelfverzekerd in de camera voor de start van de halve finale van de 400 meter horden.© Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Kees van Dalsem
Beverwijk

De vorige keer dat een Nederlandse atlete op de Olympische Spelen uitkwam op de 400 meter horden was in 1984 in Los Angeles. Olga Commandeur (62) werd een BN’er na haar sportcarrière, maar de Beverwijkse haalde tijdens haar enige Spelen de halve finale op het technische loopnummer.

„Na de meerkamp vind ik de 400 meter horden het mooiste onderdeel. Het is zo’n moeilijke afstand. Ik geniet daardoor erg van de prestaties van Femke Bol, ze loopt zo gemakkelijk.”

Waar Bol (21) echt een specialiste op de 400 meter is, was Commandeur dat op jonge leeftijd op de 800 meter: ze werd als tiener Europees kampioen bij de junioren en liep een jeugdwereldrecord. Door een blessure liep ze echter de Spelen van 1976 mis.

Ze liet zich daarna omscholen als meerkampster, maar weer een blessure zorgde ervoor dat ze ook in Moskou 1980 niet in actie kwam. „Daarna ben ik dankzij mijn toenmalige trainer een nieuw nummer bij de vrouwen gaan beoefenen, de 400 meter horden. Ik had direct weer dezelfde onbevangenheid die ik op de 800 meter had.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Olga Commandeur na het behalen van haar olympische limiet op de 400 meter horden tijdens de Fanny Blankers-Koen Games.

Olga Commandeur na het behalen van haar olympische limiet op de 400 meter horden tijdens de Fanny Blankers-Koen Games.© Foto ANP

Commandeur genoot heel erg op de Spelen in LA. „Ik was net een spons, het heeft heel veel indruk op mij gemaakt. In Nederland stonden bij atletiekwedstrijden een paar mensen met een gevulde koek langs de lijn, opeens liep ik in een vol stadion. Dat is gelukkig nu wel anders, maar door die stomme corona maken de sporters niet hetzelfde mee als ik het heb mogen ervaren. Gelukkig is er over drie jaar alweer de volgende Spelen in Parijs, ik weet zeker dat Femke er dan weer bij is.”

Volgens Commandeur heeft Bol het ideale lijf voor de 400 meter horden. „Met haar lange benen loopt ze zonder problemen over de horden. Ze is bovendien al veel eerder begonnen de afstand, dus het aantal passen dat ze tussen de horden moet lopen, zit er helemaal ingeprogrammeerd. Tussen de eerste hordes zet ze zestien stappen, de laatste twee doet ze in vijftien. Op de 400 meter is ze bovendien ook heel erg snel, hopelijk kan ze op de 4x400 meter ook van waarde zijn voor Nederland. Ik liep altijd mijn beste tijd op de 400 meter bij de estafette.”

In actie: Femke Bol, atletiek, finale 400 meter horden, woensdag 04.30 uur Nederlandse tijd.

(Halve finale 440 meter horden op Olympische Spelen met winst van Bol:)

Meer nieuws uit Sport