Roodwitte linten rond kraamkamer van pluimvoetbijen. GNR sluit stukje van Hilversums natuurgebied De Zuid tijdelijk af

Binnen de tijdelijke afzetting bevindt zich een kraamkamer van honderden pluimvoetbijen.

Binnen de tijdelijke afzetting bevindt zich een kraamkamer van honderden pluimvoetbijen.© Foto: GNR

Eddie de Paepe
Hilversum

Het Goois Natuurreservaat heeft een stukje van natuurgebied De Zuid afgezet bij Hilversum. Binnen deze tijdelijke afzetting bevindt zich de kraamkamer van honderden pluimvoetbijen, die diepe gangen in het zand graven om daarin hun eieren te leggen.

In het natuurgebied leven deze zomer honderden exemplarten van deze bijzondere bijensoort, die profiteert van zanderige warme plekjes in de natuur. ’We zijn heel blij met deze bijzondere bij in ons natuurgebied, want bijen zijn erg belangrijk voor mens en natuur’, meldt het GNR. ’Ze zijn onmisbaar voor het verspreiden van stuifmeel waardoor bloemen en planten kunnen groeien.’ In Nederland leven wel 360 soorten bijen.

Tijdelijk afgesloten

In natuurgebied De Zuid zijn de mooie zanderige plekjes in het bos populair bij wandelaars, spelende kinderen en ruiters. Een van deze warme zanderige plekken is inmiddels omgebouwd tot kraamkamer voor honderden pluimvoetbijen. De bij graaft diepe gangen in het zand en legt daar zijn eieren. De gangen zijn kwetsbaar en daarom heeft het GNR dit deel van De Zuid tijdelijk afgesloten voor bezoekers.

De pluimvoetbij woont, net als het grootste deel van de in ons voorkomende bijen, alleen. Ze graven ieder hun eigen nestje voor hun eieren, maar kiezen vaak wel dezelfde warme zanderige plek. Ook op de nu afgezette plek in De Zuid zitten inmiddels honderden bijen. Ze zijn tot en met september actief en ze zijn niet agressief.

Een pluimvoetbij.

Een pluimvoetbij.© Foto: GNR

Diepe gangen

De bijen maken lange gangen om hun eieren in te leggen en de larven in te laten opgroeien. De gangen kunnen behoorlijk diep zijn, en hebben ook nog zijgangen waar ze hun eitjes leggen. De harige achterpoten gebruiken de diertjes om het zand uit de gangen te duwen. Maar die harige pootjes zijn ook heel handig om stuifmeel te verzamelen voor hun larven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.