Vlag halfstok voor Peter R. de Vries want dit geweld moet stoppen | commentaar

Ies van Rij

Een bloemenzee op de plek van de moord in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, duizenden reacties in het elektronische condoleanceregister en een lange rij van verdrietige mensen die woensdag naar theater Carré kwamen; Nederland heeft op indrukwekkende wijze afscheid genomen van Peter R. de Vries.

Vooral de massaliteit van het rouwbeklag is opmerkelijk. De impact van de dodelijke aanslag op de misdaadjournalist lijkt zelfs de ontzetting over de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh te overtreffen. Wie cynisch is zou kunnen zeggen dat het rouwen om iemand die je niet persoonlijk kent, is ingegeven is door sensatielust of door de drang om jezelf onderdeel te maken van iets groots. Dat is te makkelijk.

Generaties zijn opgegroeid met Peter R. de Vries. Van zijn eerste – nog wat houterige en soms onbedoeld komische – optredens op tv tot zijn indrukwekkende finalestuk: de inzamelingsactie om een tipgeld van een miljoen bij elkaar te krijgen voor het oplossen van de verdwijning van Tanja Groen. Het bericht dat het miljoen inmiddels ruim is overschreden, kwam voor hem helaas te laat.

Ondanks zijn successen slaagde hij er wonderwel in om ’een man van het volk’ te blijven. Omdat hij niet schroomde zijn menselijke trekjes te laten zien, die ook zeker irritatie op konden wekken. Oprecht boos worden op Matthijs als hij in ’De wereld draait door’ niet genoeg spreektijd kreeg voor zijn nieuwe boekje, zich druk maken over te weinig beenruimte in het vliegtuig of demonstratief krentenbollen meenemen naar de rechtbank als er weer geen lunch was geregeld.

Juist de combinatie van zijn baanbrekende journalistieke werk en zijn uitstraling van ’ik-ben-ook-maar-een-mens’ verklaren het gevoel dat we afscheid nemen van iemand die we persoonlijk kenden. En daar willen we bij zijn, deel van uit maken.

Dat gevoel kan vandaag - op de dag van de uitvaart - worden onderstreept door gehoor te geven aan de oproep van de Leidse dichter Cees van Hoore om de vlag halfstok te hangen. Om Peters naasten te steunen in hun intense verdriet maar ook om een duidelijk signaal af te geven: dit geweld tegen mensen die zich inzetten voor de rechtsstaat moet stoppen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.