’Bewust slapen’: De nacht is voor velen de spiegel van de dag

Hanneke van den Berg

Er zijn inmiddels zoveel zelfhulpboeken verschenen waarin wordt aangegeven hoe je een betere nachtrust kunt krijgen, dat je zou verwachten dat slaapproblemen uit de wereld zijn. Niets is minder waar.

Talloze mensen liggen ’s nachts wakker, piekeren, maken alles groter dan groot, om in de ochtend zwaar vermoeid te ontdekken dat er eigenlijk best een simpele oplossing is voor het probleem dat in de nacht nog zo gigantisch was.

Anouk Puister, ook wel bekend als de Happy Sleeper, geeft in het dagelijks leven regelmatig masterclasses over slaap, ontspanning en (zelf)bewustzijn. Nu ligt er het boek ’Bewust slapen en uitgerust ontwaken’. Volgens haar zit het geheim niet alleen in een goede slaaphygiëne, beweging en voeding. Het is, zo zegt ze, ook belangrijk dat je leert om gedurende de dag af en toe op de rem te gaan staan en meer innerlijke rust te ervaren.

Het is jammer dat het boekje een wat goedkoop ogende vormgeving heeft, want wat ze zegt snijdt wel hout. De nacht is een spiegel van de dag. Gebeurtenissen van de dag passeren, eenmaal in bed, allemaal de revue, waarbij je bedenkt hoe een gesprek beter had kunnen gaan, hoe je iets liever niet had moeten zeggen, wat je anders had moeten doen. Puister geeft de nodige tips om dat te doorbreken. Doe er uw voordeel mee. Wie weet is dit hét boek dat wel helpt.

Anouk Puister: ’Bewust slapen en uitgerust ontwaken’. Uitg. Kosmos, €20,99.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.