Eembrug wordt na eindeloze storingen voorlopig met de hand bediend, maar desondanks gaat het meteen weer fout: Brug doet het niet, fietsboot kan niet verder [update]

© foto caspar huurdeman

Eric Lorier
Eembrugge

De brug over de Eem in Eembrugge wordt voorlopig handmatig bediend, maar desondanks gaat het weer fout. De brug wil niet meer omhoog en dus kan de fietsboot die dagelijks heen en weer vaart op de rivier niet meer verder. De brugwachter regelt ondertussen het verkeer op de brug, waar de rode waarschuwingslampen blijven knipperen.

Brugwachters bemannen de brug weer als vanouds van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in ploegendienst. Deze toezegging heeft de Baarnse wethouder Jannelies Vissers gekregen van de Utrechtse gedeputeerde Arne Schaddelee.

(Tekst gaat door onder de foto)

© foto caspar huurdeman

De brug over de Eem is sinds een grondige revisie in september om de haverklap in storing. Verkeer tussen Baarn en de A1 enerzijds en Eemdijk, Bunschoten en Spakenburg anderzijds heeft er herhaaldelijk last van. Monteurs slagen er maar niet om de brug weer vlekkeloos te laten draaien, en wat er nou precies aan de hand is wordt ook maar niet duidelijk. Vaak gaan slagbomen niet meer open, mogelijk veroorzaakt door een overgevoelige sensor die iets ’vreemds’ denkt te detecteren waardoor de slagbomen automatisch sluiten. Ook heeft het scheepvaartverkeer al een paar keer lang moeten wachten omdat de brug niet open wilde.

(Tekst gaat door onder de foto)

Je moet wat als de bomen niet meer omhoog gaan.© archieffoto caspar huurdeman

Lokale partij VoorBaarn zette het onderwerp op de politieke agenda in Baarn, hoewel de brug omder de provincie valt. Wethouder Jannelies Vissers nam daarom contact op met gedeputeerde Schaddelee. ,,Hij betreurt het dat het nog steeds niet is opgelost”, deed Vissers verslag. ,,Er zijn daarom per direct weer brugwachters op de brug om de brug handmatig te bedienen. En ondertussen blijven de monteurs net zo lang bezig tot het is opgelost.”

De provincie gaat ervanuit dat de brugwachter ’in ieder geval drie weken ter plaatse zal zijn. “We willen hiermee voorkomen dat weg- en vaarweggebruikers er weer hinder van ondervinden. We betreuren de overlast voor de mensen zeer. En werken hard aan een oplossing”, laat gedeputeerde Arne Schaddelee in een verklaring weten.

De recente storingen hebben te maken met de techniek in de afsluitboomkasten. Momenteel zijn we bezig om de oorzaken en oplossingen helder te krijgen. De werkzaamheden blijven gaande totdat de storingen permanent zijn verholpen. De brug in Eembrugge wordt normaal gesproken op afstand bediend vanuit een brugwachterscentrale in Weesp.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.