Nieuwe kinderburgemeester Fien Sant (10) uit Loenen staat te springen om aan haar taak te beginnen in Stichtse Vecht: ’Ik heb zin om veel leuke dingen te gaan doen’

Van links naar rechts: Romaisa, Fien en Isa. Achteraan staat burgmeester Ap Reinders.© Foto Gemeente Stichtse Vecht

Van onze verslaggever
Loenen

De tienjarige Fien Sant uit Loenen is de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Stichtse Vecht. Zij werd gekozen uit zeven kandidaten. Fien neemt het stokje over van Mahdi el Farissi. Op 13 juli wordt zij geïnstalleerd.

Burgemeester Fien staat er niet alleen voor; zij krijgt Romaisa Achahbar en Isa van der Putte het komende schooljaar als adviseurs aan haar zijde. Alle kinderen in Stichtse Vecht die volgend schooljaar in groep 8 zitten, konden zich aanmelden als kandidaat kinderburgemeester.

De jury bestaat uit burgemeester Ap Reinders, Rick Nederend (jongste raadslid van Stichtse Vecht), Mahdi el Farissi (huidige kinderburgemeester), Haitham Taher (jongerenwerker Jeugd-Punt) en Noortje Arts (begeleider kinderburgemeester vanuit de gemeente). Na het lezen van de aanmeldingen en het bekijken van alle filmpjes werden drie kandidaten uitgenodigd voor de finalemiddag op woensdag 30 juni.

Presentatie

Daar maakten de drie kandidaten kennis met de jury, ze presenteerden zichzelf, vertelden waarom zij graag kinderburgemeester wilden worden en wat zij belangrijk vonden voor kinderen in Stichtse Vecht. De jury heeft uiteindelijk gekozen voor Fien als nieuwe kinderburgemeester. Haar enthousiasme overtuigde de jury. Mede-kandidaten Romaisa en Isa mogen het hele schooljaar adviseur van de kinderburgemeester zijn. Als ’team-kinderburgemeester’ komen zij regelmatig samen en denken met elkaar mee over onderwerpen en activiteiten voor en door kinderen.

Knap lastig

Burgemeester Reinders vond het erg leuk om de drie finalisten te ontmoeten. „,Ze hebben veel leuke ideeën en kunnen die goed onder woorden brengen. Knap! Het was daarna lastig om een keuze te maken, maar er kan er maar één de winnaar zijn. Ik ben blij dat de andere twee finalisten, Romaisa en Isa, betrokken blijven als adviseurs van de kinderburgemeester. Daarnaast wil ik alle kinderen die zich hebben aangemeld bedanken: iedereen heeft echt zijn of haar best gedaan.”

Fien, leerling van groep 7 van OBS Graaf Floris in Loenen aan de Vecht, is blij en trots. „Heel leuk dat ik nu kinderburgemeester word. Ik heb zin om veel leuke dingen te gaan doen. Het belangrijkste vind ik dat ieder kind zich veilig voelt in deze fijne gemeente en ik hoop dat ik daarmee kan helpen. Ik sta te springen om te beginnen.” Fien wordt op dinsdagavond 13 juli 2021 geïnstalleerd voorafgaand aan de gemeenteraad, in de raadzaal in Breukelen.

Op pad met b en w

De kinderburgemeester vertegenwoordigt alle kinderen in Stichtse Vecht en haalt ideeën bij leeftijdsgenoten op. In de eerste weken gaat het burgemeestersteam bekijken welke onderwerpen het belangrijk vindt voor kinderen in Stichtse Vecht. Op die onderwerpen gaat het drietal zich het komende schooljaar richten. Ook gaat Fien af en toe met de burgemeester en wethouders mee op pad naar evenementen die belangrijk zijn voor kinderen en is ze aanwezig bij officiële gelegenheden.

Heb je een vraag, idee of een leuke activiteit voor de kinderburgemeester? Mail naar kinderburgemeester@stichtsevecht.nl of stuur een berichtje via Instagram (kinderburgemeester_sv) of Facebook (Kinderburgemeester Stichtse Vecht). Op de sociale media zijn alle avonturen, activiteiten en acties van de kinderburgemeester te volgen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.