Turncoach Wevers niet naar de Spelen: hof stelt turnbond in het gelijk. Wevers: ’De sport en de sporters zijn de verliezers’

Vincent Wevers (R) en KNGU-directeur Marieke van der Plas (L) in het gerechtshof op 28 juni.© Archieffoto: ANP /Vincent Jannink

Van een verslaggever
ARNHEM

Gymnastiekunie KNGU hoeft bondsrainer Vincent Wevers niet als coach af te vaardigen naar de Olympische Spelen. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald in een kort geding.

De kantonrechter had de turnbond eerder bevolen om Wevers voor te dragen aan NOC NSF als lid van het begeleidingsteam voor Tokio. Daar werd ook een dwangsom van 200.000 euro aan verbonden. De gymnastiekunie ging in hoger beroep omdat de uitspraak op meerdere punten onjuist zou zijn.

Het hof vindt dat de KNGU mag bepalen wie er in het begeleidingsteam zit. De zitting was afgelopen maandag en de schriftelijke uitspraak volgde woensdagochtend.

Grensoverschrijdend gedrag

De KNGU wil Wevers, de vader van turnsters Sanne en Lieke Wevers, niet naar de Spelen sturen omdat hij verwikkeld is in een onderzoek door het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Wevers wordt door oud-turnsters beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. De bond besloot in april om hem en andere persoonlijke trainers van de turnsters thuis te laten voor de Spelen.

„In de arbeidsovereenkomst van Wevers staat als een van de taken opgenomen: lid van begeleidingsteam van grote evenementen. Het hof vindt dat dit niet betekent dat Wevers het recht heeft om altijd als begeleider mee te gaan naar grote evenementen”, aldus het gerechtshof.

(Tekst gaat door onder de foto)

Vincent Wevers met zijn dochter Lieke Wevers tijdens de tweede teamkwalificatie voor een plek in het olympisch team.© Archieffoto: ANP / Iris van den Broek

„De KNGU heeft in redelijkheid kunnen besluiten om Wevers niet in het begeleidingsteam op te nemen. Het besluit is zorgvuldig tot stand gekomen en ook persoonlijk aan Wevers meegedeeld. Het is duidelijk dat Wevers een andere visie heeft, maar de KNGU heeft als werkgever en vereniging, die verantwoordelijk is voor het topsportbeleid, de nodige vrijheid om haar eigen beleidsafwegingen en -keuzes te maken.”

Wevers: ’Teleurstellend’

Wevers laat in een reactie weten ’teleurgesteld te zijn’. „De sport en de sporters hebben wat mij betreft verloren.” Hij blijft zijn pupillen wel begeleiden tot aan de Spelen. „Het spreekt voor zich dat ik de sporters zo goed als mogelijk zal voorbereiden tot aan het moment dat zij naar Tokio vertrekken.”

Volgens directeur Marieke van der Plas van de KNGU heeft het hof de argumenten die de bond aandroeg om Wevers buiten de olympische coachstaf te houden onderkend. „Dat betekent dat onze huidige coachstaf door kan gaan op de ingeslagen weg. Al onze inspanningen zijn erop gericht de sporters zo rustig en zo geconcentreerd mogelijk naar de Spelen te laten gaan.”

De Olympische Spelen beginnen op vrijdag 23 juli.

Lees meer in ons dossier turnmisbruik.

Meer nieuws uit Sport